Τι γιορτάζουμε στην επέτειο του Πολυτεχνείου;

  


Κάθε χρόνο στις 17 Νοεμβρίου οι μαθητές δεν κάνουν μάθημα στο σχολείο αλλά συμμετέχουν στη γιορτή του Πολυτεχνείου. Τι το σημαντικό έγινε στο Πολυτεχνείο και πρέπει να το γιορτάζουμε, και πότε έγινε; Τι σημαίνει, τελικά, «Πολυτεχνείο»;


Τα γεγονότα του Πολυτεχνείου
Η εξέγερση του Πολυτεχνείου το 1973 ήταν μια μαζική και δυναμική εκδήλωση της λαϊκής αντίθεσης στο καθεστώς της Χούντας των Συνταγματαρχών. Η εξέγερση ξεκίνησε στις 14 Νοεμβρίου 1973, με κατάληψη του Μετσόβιου Πολυτεχνείου Αθηνών από φοιτητές και σπουδαστές που κλιμακώθηκε σχεδόν σε αντιχουντική εξέγερση και έληξε με αιματοχυσία το πρωί της 17 Νοεμβρίου, μετά από μια σειρά γεγονότων που ξεκίνησαν με την είσοδο άρματος μάχης στον χώρο του Πολυτεχνείου και την επαναφορά σε ισχύ του σχετικού στρατιωτικού νόμου που απαγόρευε συγκεντρώσεις και την κυκλοφορία σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη.


Τα παιδικά βιβλία που είναι αφιερωμένα στο Πολυτεχνείο
Το Πολυτεχνείο θα μείνει για πάντα σύμβολο της ελευθερίας. Ένα παιδικό βιβλίο που αξίζει να διαβάσουν τα παιδιά από 4 ετών ώστε να μάθουν περισσότερα για τη γιορτή του Πολυτεχνείου είναι "Η κυρά Δημοκρατία”.
Την κυρά Δημοκρατία όλοι την αγαπούν στο μικρό χωριό, γι’ αυτό τη διάλεξαν για αρχηγό. Τι θα συμβεί όμως όταν η κυρία Ρία η Δικτατορία πάρει με τη βία όλη την εξουσία; Μπορούν οι άνθρωποι να ζήσουν ευτυχισμένοι χωρίς τη Δημοκρατία; Ένα παραμύθι για να εξηγήσουμε στα παιδιά την αξία της Δημοκρατίας και για να θυμόμαστε ότι: ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ, ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ ΕΙΜΑΣΤΕ ΠΑΝΤΑ ΠΙΟ ΔΥΝΑΤΟΙ!



Συγγραφέας: Κωνσταντίνα Αρμενιάκου
Σελίδες: 36
Εικονογράφος: Καψάσκης, Παναγιώτης
Ηλικία: Από 4 ετών
Εκδόσεις: Κέδρος


Βρείτε κι άλλα βιβλία για παιδιά, που σχετίζονται με την επέτειο του Πολυτεχνείου, εδώ: www.infokids.gr


Σχόλια