Ομαδικά παιχνίδια στο νηπιαγωγείο!




Το παιχνίδι είναι η βασική “ασχολία” του παιδιού, ειδικά κατά τα πρώτα χρόνια της ζωής του. Είναι εντυπωσιακό το πόσο εφευρετικά μπορούν να γίνουν τα παιδιά στην εύρεση νέων παιχνιδιών, ακόμα και σε συνθήκες όπου δεν υπάρχουν αντίστοιχα ερεθίσματα - ή μάλλον ειδικά τότε! Στο σπίτι, στον κήπο ή σε κάποιον άλλο χώρο, το παιχνίδι αποτελεί τη βασική τους καθημερινή δραστηριότητα.

O Ελβετός ψυχολόγος Piaget τόνισε επανειλημμένα την αξία του παιχνιδιού ως βασικού παράγοντα της γνωστικής και νοητικής ανάπτυξης για τα παιδιά προσχολικής ηλικίας. Είτε πρόκειται για το νηπιαγωγείο ή τον βρεφονηπιακό σταθμό, είναι γνωστό πως ακόμα και την ώρα της μάθησης το παιχνίδι λειτουργεί ως μέσο διδασκαλίας. Πάνω από όλα όμως, το παιχνίδι για το παιδί είναι η πιο φυσική του έκφραση!

Παρακάτω συγκεντρώσαμε τρία συναρπαστικά ομαδικά παιχνίδια που γνωρίζουν μεγάλη επιτυχία στο  νηπιαγωγείο – και όχι μόνο! Μπορείτε να παίξετε κάθε στιγμή και σε οποιοδήποτε περιβάλλον, από το σχολείο μέχρι το Σαββατοκύριακο σε κάποιο πάρτυ γενεθλίων:

1. Τα Φανάρια
Αναπτυξιακός Στόχος: Ακολούθηση Οδηγιών

Ένα διαδεδομένο ομαδικό παιχνίδι για τα παιδιά του νηπιαγωγείου στο εξωτερικό αλλά τα τελευταία χρόνια και στην Ελλάδα είναι τα φανάρια. Και ο λόγος είναι ότι εκτός από διασκέδαση προσφέρει και βασικούς κανόνες οδικής συμπεριφοράς. Οι παίκτες στέκονται σε σειρά στη μια πλευρά του χώρου και ένας ενήλικας στέκεται ακριβώς απέναντι στην άλλη πλευρά. Εκείνος λοιπόν λέει φωναχτά “ΠΡΑΣΙΝΟ”, όπου τα παιδιά πρέπει να τρέξουν, “ΚΙΤΡΙΝΟ”, όπου πρέπει να περπατήσουν αργά ή “ΚΟΚΚΙΝΟ” για να σταματήσουν. Όποιος κινείται ακόμα όταν το φως είναι κόκκινο πρέπει να επιστρέψει πίσω στην αρχή. Κερδίζει εκείνος που θα φτάσει πρώτος στο τέρμα. 

2. Μουσικά Αγάλματα
Αναπτυξιακός Στόχος: Συντονισμός Σώματος

Μια αγαπημένη εναλλακτική για τις μουσικές καρέκλες είναι τα μουσικά αγάλματα. Τα παιδιά πρέπει να χορέψουν όσο ακούγεται η μουσική και να σταματήσουν αμέσως μόλις σταματήσει. Η δυσκολία είναι να μείνουν όλοι οι παίκτες εντελώς ακίνητοι μέχρι να ξαναρχίσει η μουσική στη στάση και το σημείο ακριβώς που βρίσκονταν όταν σταμάτησε. Όποιος κουνηθεί έστω και λίγο, χάνει. Ο παίκτης που θα καταφέρει να μείνει ως το τέλος, κερδίζει.

3. Ζεστό - Κρύο
Αναπτυξιακός Στόχος: Ακουστικές Δεξιότητες

Για τις μέρες που ο χρόνος είναι περιορισμένος, το συγκεκριμένο ομαδικό παιχνίδι για παιδιά νηπιαγωγείου είναι ιδανικό καθώς δεν χρειάζεται καθόλου προετοιμασία. Ένας παίκτης κρύβει ένα αντικείμενο σε κάποιο σημείο και ένας άλλος καλείται να το βρει. Όταν πλησιάζει προς το αντικείμενο, ο πρώτος παίκτης πρέπει να του πει “ζεστό” ώστε να καταλάβει ότι πλησιάζει και αντίστοιχα “κρύο” όταν απομακρύνεται. Θα μπορούσε να είναι και ομάδα αντί για άτομο που δίνει τις εντολές “ζεστό-κρύο”. Σε μερικές παραλλαγές, όταν ο παίκτης πλησιάσει πολύ, μπορεί να του πουν “καυτό” ενώ όταν απομακρυνθεί πολύ, “παγωμένο”.

Πηγή: https://parentshub.gr/

Σχόλια