Το παιδί σας χρειάζεται το αρκουδάκι του στον ύπνο; Να τι πρέπει να γνωρίζετε!

 


Τα αντικείμενα που συντροφεύουν τα παιδιά στον ύπνο τους διαφέρουν.

Από αρκουδάκια ως αυτοκινητάκια και τρενάκια, στα παιδιά αρέσει πολύ να κοιμούνται με αγαπημένα τους παιχνίδια. Παρακάτω θα βρείτε συμβουλές που θα σας φανούν χρήσιμες προτού αφήσετε το παιδί σας να κοιμηθεί αγκαλιά με την αγαπημένη του κουβερτούλα!

Άλλα παιδιά προτιμούν μια παλιά κουβερτούλα, άλλα αγκαλιάζουν το πολυαγαπημένο τους αρκουδάκι, ενώ μερικά μπορεί να κοιμούνται με κάτι πιο ασυνήθιστο, όπως ένα από τα μπλουζάκια της μαμάς. Φυσικά, αυτά τα αντικείμενα δεν συντροφεύουν τα παιδιά μόνο στην κούνια αλλά τα καθησυχάζουν καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας.

Μάθετε παρακάτω ό,τι πρέπει να γνωρίζει μια νέα μητέρα και πάρτε μερικές ιδέες σχετικά με αντικείμενα και παιχνίδια που θα βοηθήσουν το παιδί σας να κοιμηθεί!

Τι πρέπει να γνωρίζετε
Η χρήση ενός «μεταβατικού» αντικειμένου που δημιουργεί αίσθημα ασφάλειας και καθησυχάζει το μωρό σας είναι απόλυτα φυσιολογικό κομμάτι της ανάπτυξής του. Πολλά παιδιά επιλέγουν τον «σύντροφό ύπνου τους» σε ηλικία μεταξύ 8 και 12 μηνών. Συχνά ένα μαλακό αντικείμενο, όπως μια κουβέρτα ή ένα μαξιλάρι ηρεμεί το μικρό σας όταν δεν είστε εκεί. Πολλά παιδιά μπορεί να συνοδεύονται συνέχεια από τα λεγόμενα και «μεταβατικά» αντικείμενα τους, γεγονός το οποίο είναι επίσης φυσιολογικό: Μην αντιληφθείτε αυτή τη συμπεριφορά ως σημάδι ότι το παιδί σας προσκολλάται σε σας ή είναι ντροπαλό.

Πρώτα η ασφάλεια
Ενώ δεν υπάρχει πρόβλημα το παιδί σας να πάρει το αρκουδάκι του στο κρεβάτι, είναι σημαντικό να γνωρίζετε ότι παιδιά ηλικίας κάτω των 7 μηνών καλό είναι να αφήνουν τα λούτρινα παιχνίδια τους ή την κουβερτούλα τους εκτός κούνιας. Ορισμένα από αυτά τα αντικείμενα μπορεί να προκαλέσουν ασφυξία στο παιδί, εκθέτοντάς τα σε αυξημένο κίνδυνο από το σύνδρομο αιφνίδιου βρεφικού θανάτου (SIDS).
Επίσης, για λόγους ασφαλείας, είναι σημαντικό να ελέγξετε το αντικείμενο που χρησιμοποιεί το μωρό σας για να αποφύγετε τον κίνδυνο πνιγμού από κουμπιά ή άλλα μικρά κομμάτια που μπορεί ν’ αποκολληθούν.

Μεγάλη ποικιλία!
Μην εκπλαγείτε αν το παιδί σας επιλέξει ένα μη τυπικό αντικείμενο – κι αυτό είναι απόλυτα φυσιολογικό! Μερικά παιδιά μπορεί να αναπτύξουν ιδιαίτερη σχέση με το αγαπημένο τους βιβλίο και να θέλουν να κοιμούνται καθημερινά με αυτό, ενώ άλλα μπορεί να νιώθουν πιο άνετα με ένα αυτοκινητάκι ή ένα τρενάκι. Αν είστε σίγουροι ότι το συγκεκριμένο αντικείμενο  δε θα βλάψει το παιδί σας κατά τη διάρκεια του ύπνου του, μπορείτε να του επιτρέψετε να κοιμηθεί με αυτό.

Οι έξυπνες νέες μητέρες γνωρίζουν ότι είναι απαραίτητο να υπάρχει στο σπίτι ένα υποκατάστατο του μεταβατικού αντικειμένου του παιδιού. Μόλις το μωρό σας επιλέξει το αντικείμενο της αρεσκείας του, προσπαθήστε να βρείτε ένα πανομοιότυπο και κρατήστε το κρυμμένο. Εάν το μωρό σας τύχει να χάσει το αγαπημένο του αντικείμενο (ή, πιο απλά, αν αποφασίσετε ότι το αρκουδάκι του πρέπει να μπει στο πλυντήριο), θα μπορέσετε να του παρουσιάσετε το νέο παιχνίδι, αποφεύγοντας τα κλάματα!

Πηγή: mothersblog.gr


Σχόλια