Η Ειρήνη Περσίδου, Ιστορικός Τέχνης που ασχολείται με τον σχεδιασμό και την εμψύχωση Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων, περιγράφει πως μέσω της μουσικής και της τέχνης βοηθάει τα παιδιά να ανακαλύψουν τα ταλέντα τους.
Πως η μουσική μπορεί να επηρεάσει τη συμπεριφορά ενός παιδιού;
Η επίδραση της μουσικής στην ψυχολογική και αναπτυξιακή συμπεριφορά του παιδιού έχει αποτελέσει αντικείμενο προς μελέτη για χρόνια. Όπως μπορείτε να καταλάβετε, κάθε άνθρωπος σε οποιαδήποτε ηλικία μπορεί να ανταποκριθεί σε ένα μουσικό άκουσμα, ακόμη και τα παιδιά που δεν έχουν αναπτύξει τον προφορικό λόγο. Στην παιδική ηλικία είναι έμφυτη η ανταπόκριση στον ρυθμό κυρίως μέσω της κίνησης μιας και αυτό τους βοηθά στο να επικοινωνήσουν. Η μουσική δίνει την εναρκτήριο δύναμη για την κίνηση και τον έλεγχο του σώματος, της ισορροπίας, της ατομικής ικανότητας, της εξερεύνησης του χώρου, της ψυχικής υγείας και της εξωτερίκευσης των συναισθημάτων. Πολλές φορές βλέπουμε παιδιά, να εκφράζουν τα συναισθήματά τους αποκλειστικά με την μουσική ή και ακόμη συνδυαστικά με τον χορό και την ζωγραφική. Τους βοηθά λοιπόν να γίνουν πιο κοινωνικά, εξωστρεφή και να μπορούν να εκφράζουν τις ανάγκες τους. Θα μπορούσαμε να πούμε πως η μουσική δρα σαν γέφυρα επικοινωνίας με τον συναισθηματικό κόσμο ενός παιδιού.
Τα παιδιά αντιλαμβάνονται πως η μουσική είναι μια παγκόσμια γλώσσα και πως αυτό αναπτύσσει τη κοινωνικότητά τους;
Βεβαίως! Τα παιδιά εκ φύσεως έχουν έντονο το αίσθημα της περιέργειας, της εξερεύνησης, της μάθησης, του νέου, του διαφορετικού. Και όλα αυτά μεγιστοποιούνται όταν γίνεται μέσα από παιχνίδι! Σκοπός είναι με την βοήθεια του μουσικού παιχνιδιού τα παιδιά να συνειδητοποιήσουν πως η μουσική ανέκαθεν, σε όλους τους χρόνους, σε όλους τους πολιτισμούς ήταν και είναι τόσο αναγκαία όπως και η ανάγκη για τροφή και για επιβίωση. Η μουσική πάντα συνόδευε και πάντα θα συνοδεύει τον άνθρωπο σε όλες τις στιγμές του.
Στην εποχή μας, τα παιδιά έχουν μουσικά ακούσματα που αποτελούν θετικά ερεθίσματα για τη μουσική τους παιδεία;
Σαφέστατα! Η εποχή μας παρέχει την δυνατότητα σε γονείς, παιδαγωγούς, εκπαιδευτικούς να έχουν άμεση, γρήγορα και ποιοτική επαφή με μουσικά ακούσματα κατάλληλα για παιδιά όλων των ηλικιών. Από το παρελθόν μέχρι και σήμερα. Μπορούν να αντλήσουν έγκυρο υλικό από μουσικές από όλο τον κόσμο. Κι αυτό, ανασύροντας υλικό είτε από κάποιο βιβλιοπωλείο, δισκοπωλείο, μουσικές βιβλιοθήκες μα κυρίως από το ιντερνέτ. Μέσω του διαδικτύου, η ποσότητα των μουσικών ακουσμάτων και παιδαγωγικών μουσικών συστημάτων είναι ατέρμονη, απαραίτητη όμως είναι η πρέπουσα σωστή επιλογή από τον ενήλικα – παιδαγωγό.
Από ποια ηλικία ένα παιδί αντιλαμβάνεται και επηρεάζεται από τη μουσική;
Τα παιδιά χρειάζονται τέχνη και μουσική, όσο χρειάζονται αγάπη και καθαρό αέρα!
Το συγκλονιστικό άρθρο του συγγραφέα Philip Pullman, εντυπωσιάζει και ενθαρρύνει κάθε γονιό, ενώ δίνει φτερά σε κάθε μικρό εξερευνητή. Αν δεν δώσεις σε ένα παιδί φαγητό, οι συνέπειες θα γίνουν σύντομα ορατές. Αν δεν επιτρέψεις σε ένα παιδί να αναπνέει φρέσκο αέρα και να παίξει, οι συνέπειες είναι επίσης ορατές, αλλά όχι τόσο γρήγορα. Αν δεν προσφέρεις σε ένα παιδί αγάπη, η ζημιά μπορεί να μη φανεί για κάποια χρόνια, αλλά είναι μόνιμη.
Αλλά αν δεν δώσεις σε ένα παιδί τέχνη και ιστορίες και ποιήματα και μουσική, η ζημιά είναι πολύ δύσκολα ορατή. Όμως, είναι εκεί.
Το σώμα του είναι αρκετά υγιές· μπορεί να τρέξει και να πηδήξει, να κολυμπήσει και να φάει και να κάνει πολύ θόρυβο, όπως κάνουν πάντα τα παιδιά, αλλά κάτι πάντα λείπει. Είναι αλήθεια ότι κάποιοι άνθρωποι μεγαλώνουν χωρίς να έχουν ποτέ αντικρύσει τέχνη, οποιουδήποτε είδους και είναι ευτυχισμένοι και ζουν πολύτιμες ζωές, και στων οποίων τα σπίτια δεν υπάρχουν βιβλία και δεν τους νοιάζουν οι εικόνες, και δεν βλέπουν κανένα νόημα στη μουσική. Όμως, μόλις έρχονται σε επαφή με την τέχνη, καταλαβαίνουν ότι το ήθελαν, το χρειάζονταν, όπως ένας πεινασμένος χρειάζεται το φαγητό και ποτέ δεν το γνώριζαν. Αυτό ακριβώς νιώθει ένα παιδί όταν έρχεται κατά τύχη σε επαφή με τη μουσική, τη ζωγραφική ή την ποίηση. Πολλά παιδιά σε κάθε μέρος του πλανήτη λαχταρούν κάτι που θα θρέψει και θα γιατρέψει την ψυχή τους, με έναν τρόπο που τίποτε άλλο δεν μπορεί. Χωρίς ιστορίες και ποιήματα, χωρίς εικόνες και μουσική, τα παιδιά θα «πεινάσουν».
Πηγή: www.neodeio.gr, www.travel4kids.gr
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου