Προσαρμογή στον παιδικό σταθμό    Οδηγίες προς τους γονείς


Αποτέλεσμα εικόνας για toddler kindergarten

Έφτασε λοιπόν η μέρα που το παιδάκι σας θα πάει στον παιδικό σταθμό για πρώτη φορά.

Εύλογες οι αμφιβολίες και οι ανησυχίες για την προσαρμογή του , αν θα το προσέξουν,
αν θα κλαίει, αν θα σας ενημερώσουν αν κάτι δεν πάει καλά και άλλες μικρές και μεγάλες ανησυχίες που είναι απόλυτα φυσιολογικές .

Ας δούμε μαζί πως μπορούμε να περάσουμε, όσο γίνεται πιο «ανώδυνα», αυτές τις πρώτες μέρες.

Αυτό που πρέπει να κατανοήσουμε εμείς οι γονείς είναι ότι πρόκειται, ίσως, για την σημαντικότερη αλλαγή στην μέχρι τώρα σύντομη ζωούλα του.

Φεύγει από το σπίτι του που ήταν το κέντρο του ενδιαφέροντος,  και αναγκάζεται να προσαρμοστεί σε ένα καινούριο περιβάλλον όπου, θα περιμένει τη σειρά του για να μιλήσει στη δασκάλα ή να παίξει με κάποιο παιχνίδι, δεν θα μπορούν να του γίνουν όλα τα χατίρια, ένα περιβάλλον με διαφορετικούς κανόνες και όρια από ότι στο σπίτι.

Δεν είναι εύκολη λοιπόν μια τέτοια αλλαγή για κανέναν ...

Μιλήστε στο παιδί και προσπαθήστε να του εξηγήσετε τους λόγους που αποφασίσατε από κοινού, να το στείλετε στον παιδικό σταθμό.

Παράλληλα δείξτε του την κατανόηση σας για την μεγάλη αυτή αλλαγή της ζωής του, αλλά πείτε και πόσο σίγουροι είστε ότι θα τα καταφέρει και θα περνάει καλά.

Μιλήστε του για το πόσο χρόνο θα περνάει στον παιδικό σταθμό, τι θα κάνει εκεί, ποιος θα το φροντίζει, πως πάντα θα γυρνάει σπίτι και πάντα θα το περιμένετε με χαρά, που θα είστε εσείς και τι θα κάνετε την ώρα που αυτό θα είναι στον παιδικό σταθμό κλπ.

Μην ξεχνάτε, ότι αυτά που είναι αυτονόητα για εσάς, δεν είναι για το παιδί σας.

Δείξτε και εσείς την εμπιστοσύνη στις νηπιαγωγούς, που ζητάτε από το παιδί σας να δείξει.
Το παιδί σας καταλαβαίνει εάν εσείς τις εμπιστεύεστε η όχι.

 Η αλήθεια είναι ότι κανείς δεν μπορεί να αγαπήσει το παιδί σας περισσότερο από εσάς, μην ξεχνάτε όμως πως οι νηπιαγωγοί έχουν εκπαιδευτεί να φροντίζουν με τον καλύτερο τρόπο το παιδί σας, έχουν ασχοληθεί με πάρα πολλά παιδιά και ξέρουν πως να χειριστούν ένα παιδί που κλαίει, που χτυπάει, που δεν μαζεύει τα πράγματα του, που λερώθηκε επάνω του....

Τέλος είναι πολύ σημαντική η διαδικασία προσαρμογής ,η γνωριμία δηλαδή του χώρου και των προσώπων που θα φροντίζουν το παιδί και ο σταδιακός αποχωρισμός από τους γονείς.

Πρέπει να θυμάστε πως η προσαρμογή μπορεί να απαιτήσει χρόνο (ίσως και ένα μήνα) και θέλει σίγουρα υπομονή και σταθερότητα από την πλευρά του γονιού.

Μείνετε σταθεροί στην απόφαση σας να πάει το παιδί στον παιδικό σταθμό.

Το παιδί θα σας πει, πιθανόν πολλές φορές, ότι δεν θέλει να πάει  στο σχολείο.

Αυτές τις μέρες μείνετε σταθεροί, και πηγαίνετε το έστω και για λίγο στον παιδικό σταθμό.

Είναι σημαντικό να καταλάβει πως αυτό είναι το καινούριο του πρόγραμμα, η καινούρια του καθημερινότητα, η οποία δεν μπορεί να αλλάξει.

Να θυμάστε ότι οι εμπειρίες που προσφέρει η καθημερινή συνύπαρξη με συνομήλικα παιδάκια, κάτω από την επίβλεψη έμπειρων νηπιαγωγών, δεν μπορεί να συγκριθεί με την παραμονή του παιδιού στο σπίτι .

Μιλήστε λοιπόν στα παιδιά σας, δείξτε εμπιστοσύνη, υπομονή και σταθερότητα και ...

καλή αρχή στον παιδικό σταθμό.


oneirochora.blogspot.gr


Σχόλια