Πρακτικοί τρόποι για να αποκτήσει το παιδί σας οικολογική συνείδηση.Πώς θα αποκτήσει το παιδί σας οικολογική συνείδηση;

Οι πυρκαγιές που πλήττουν όλο και πιο έντονα τη χώρα μας τώρα αλλά και κατά τη διάρκεια των τελευταίων ετών, δεν έχουν αφήσει κανέναν ασυγκίνητο. Οι προηγούμενες γενιές είχαν το άλλοθι της άγνοιας και ίσως εμείς μπορούμε ακόμη να χρησιμοποιήσουμε τη δικαιολογία της δυσκολίας στην προσαρμογή των συνηθειών μας, όμως τα παιδιά μας είναι δυστυχώς αναγκασμένα να παλεύουν σε όλη τους τη ζωή προκειμένου να σταματήσουν – και ίσως να καταφέρουν να αντιστρέψουν – την καταστροφή που προκάλεσε η πορεία του ανθρώπου στον πλανήτη. Οσο κι αν νιώθουμε ότι κανένας άνθρωπος δεν είναι ικανός να αλλάξει τον κόσμο, μικρές συνήθειες που τηρούνται ευλαβικά από μεγάλες μερίδες του πληθυσμού μπορούν να κάνουν τη διαφορά. Εκτός αυτού, όμως, φροντίζοντας να αναθρέψουμε παιδιά με περιβαλλοντική συνείδηση, εξασφαλίζουμε πως θα εξελιχθούν σε άτομα που αντιλαμβάνονται τη σημασία που έχει η προστασία του περιβάλλοντος για την ίδια την ύπαρξή τους. Ετσι, θα είναι σε θέση ως ενήλικοι να ενημερώνονται σωστά, αλλά και να διεκδικούν τις αλλαγές και τις ρυθμίσεις που απαιτούνται για τη σωτηρία του πλανήτη.

Όπου και αν βρεθούμε γύρω μας εκτείνεται πελώρια η φύση. Φυλλοβόλα δέντρα, καταπράσινοι θάμνοι, πεύκα, βουκαμβίλιες και καταγάλανη θάλασσα. Φυσικό περιβάλλον! Ελπίζουμε να το φροντίζετε. Να μαζεύετε τα πλαστικά, να ανακυκλώνετε τα περιττά χαρτιά και τα σκουπίδια σας να καταλήγουν στους κάδους. Γιατί η οικολογική συνείδηση είναι δείγμα πολιτισμού. Και κάτι που μπορείτε να μάθετε από παιδί, αλλά και στο παιδί σας. Ορίστε πως:

 • Ανακύκλωση. Πραγμάτων και όχι ιδεών. Αν το καλοσκεφτείτε είναι η πιο εύκολη και παιχνιδιάρικη συνήθεια που μπορεί να υιοθετήσει το παιδί! Αφού του εξηγήσετε τη σημασία του να μην καταλήγουν όλα τα απορρίμματα στον κάδο με τα σκουπίδια, προμηθευτείτε με χάρτινες σακούλες ή κουτιά μεσαίου μεγέθους σε διαφορετικά χρώματα. Κάθε χρώμα θα αντιστοιχεί σε ένα διαφορετικό ανακυκλώσιμο υλικό. Για παράδειγμα, μπλε για τα πλαστικά, πράσινο για τα χαρτιά, πορτοκαλί για τα γυαλιά, καφέ για τις μπαταρίες. Έτσι, θα συνειδητοποιήσει έμπρακτα (και από πολύ νωρίς) πόσο εύκολα μπορεί να προστατεύσει το σπίτι όλων μας: τη γη. 

 • Μήπως να αντικαταστήσετε τα πλαστικά με προϊόντα άλλου υλικού; Μία από τις πρώτες ιεροτελεστίες που μαθαίνουμε στο παιδί είναι εκείνη του να πλένει τα δόντια του. Το πρώτο πράγμα μόλις ξυπνήσει και το τελευταίο πριν κοιμηθεί. Τον τελευταίο χρόνο, αρκετά προϊόντα που χρησιμοποιείς στην οδοντική του φροντίδα ή απλά στο χαλαρωτικό του μπανάκι, έχουν αντικατασταθεί από υλικά που η φύση αγαπά, όπως το μπαμπού ή το ξύλο. Μήπως να τα αγαπήσετε και εσείς λίγο περισσότερο και να τα προτιμήσετε;

 • Αν δείτε απορρίμματα στην παραλία, φορέστε τα γάντια σας και μεταφέρετε τα στον πλησιέστερο κάδο. Απολαμβάνετε με προσοχή τον ήλιο και με ασφάλεια τη θάλασσα. Μέχρι τη στιγμή που μερικά πλαστικά μπουκάλια, που ο αέρας παρασύρει, καταλήγουν κάτω από την ξαπλώστρα. Η λύση; Απλή. Γαντάκια, σακουλάκια και στον διπλανό κάδο τα σκουπιδάκια. Άλλωστε, η θέση τους είναι εκεί! Όχι πλαστικά, όχι σκουπίδια σε θάλασσες και ακτές. Το καλοκαίρι ειδικά περνάμε το μεγαλύτερο μέρος της ημέρας εκεί, οπότε προμηθευτείτε σακούλες σκουπιδιών και γάντια και μαζέψτε όλοι μαζί τα τυχόν απορρίμματα. 
 • Περισσότερες εξορμήσεις στη φύση, διασκέδαση με περιεχόμενο: στις καταπράσινες εκτάσεις που ελλοχεύουν γλυκά ακόμα και μέσα στις πόλεις. Σε βουνά που δεν απέχουν και τόσο πολύ τελικά. Η χαρά θα διογκωθεί και η περιβαλλοντική ευαισθησία θα καλλιεργηθεί. Γιατί το πράσινο είναι φίλος μας, ίσως ο καλύτερος! Δεν χρειάζεται η οικολογική παιδεία να πάρει τη μορφή κατήχησης. Ενας περίπατος στη φύση μπορεί να μεταδώσει πολύ πιο αποτελεσματικά τα μηνύματα που προσπαθείτε να περάσετε στο παιδί από τις συνεχείς νουθεσίες. Δείξτε τους τα διαφορετικά δέντρα, ζώα και φυτά που συναντάτε, μιλήστε τους για την τροφική αλυσίδα και αφήστε τα να θαυμάσουν την ομορφιά που τα περιβάλλει. 
 • Παραστάσεις και ταινίες για το περιβάλλον, εκπαίδευση για όλη την οικογένεια. Ναι, υπάρχουν ταινίες και ντοκιμαντέρ για το περιβάλλον. Και όσο ο καιρός “περνάει”, τόσο αυξάνονται. Άλλωστε, ακόμα και οι αγαπημένοι ήρωες του μικρού σου μπόμπιρα αντλούν τις υπερδυνάμεις τους από τα στοιχεία της φύσης. Προμηθευτείτε βιβλία, ταινίες και ντοκιμαντέρ με οικολογικά θέματα και αναζητήστε εκδηλώσεις για περιβαλλοντικά ζητήματα. Τα παιδιά θα απολαύσουν το «μάθημά» τους και θα υιοθετήσουν πιο πρόθυμα σωστές συμπεριφορές.  Ηδη από τη νηπιακή ηλικία μπορούμε να ξεκινήσουμε να μιλάμε στα μικρά μας με απλά λόγια για περιβαλλοντικά ζητήματα. Εκμεταλλευτείτε τις ερωτήσεις τους για να τους μιλήσετε για τον κύκλο του νερού, τον ρόλο του όζοντος και τη λειτουργία των δέντρων για την ατμόσφαιρα. Οσο μεγαλώνουν, προσθέστε επιπλέον πληροφορίες και συμπληρώστε τα όσα τους λέτε με πράγματα που μπορεί να κάνει ο καθένας μας για τη διατήρηση των λεπτών αλλά πολύτιμων ισορροπιών. Οταν δεν γνωρίζετε την απάντηση στην ερώτησή τους, αδράξτε την ευκαιρία για να διαβάσετε μαζί περισσότερα πάνω στο ζήτημα. Από μία ηλικία και έπειτα μπορείτε να τα ωθείτε να ψάξουν μόνα τους τις απαντήσεις και να παίξουν εκείνα τον ρόλο του δασκάλου – στα περισσότερα παιδιά αρέσει να μαθαίνουν πράγματα στους γονείς τους. Εκτός από τους περιβαλλοντικούς κανόνες που θέτετε, ζητήστε τους να σκεφτούν και εκείνα επιπλέον τρόπους μέσω των οποίων μπορείτε να μειώσετε τους ρύπους σας ως οικογένεια και προσπαθήστε να υιοθετήσετε όσες προτάσεις τους αποδειχτούν βιώσιμες.
 • Μικρές συνήθειες - μεγάλα αποτελέσματα: μην αφήνετε τη βρύση να τρέχει. Και το νεροχύτη να καταβρέχει. Βάλατε νερό στο ποτήρι, πλύνατε τα χέρια, η βρύση γιατί μένει ανοιχτή; Δείξτε στο παιδί πώς πρέπει να κατεβάζει το χερούλι και Voila! Φροντίζετε να κλείνετε τα φώτα και τις ηλεκτρικές συσκευές που δεν χρησιμοποιείτε; Η καθημερινότητα είναι γεμάτη ευκαιρίες για μικρές κινήσεις, οι οποίες όμως λειτουργούν σωρευτικά και μειώνουν το οικολογικό μας αποτύπωμα. Εντοπίστε τες, υιοθετήστε τες και εμπλέξτε τα παιδιά στην τήρησή τους. Ζητήστε τους να σας βοηθήσουν να ξεπλύνετε τις άδειες συσκευασίες για την ανακύκλωση, θυμίστε τους να κλείνουν τη βρύση όταν βουρτσίζουν τα δόντια τους, πάρτε τους ένα παγούρι πολλαπλών χρήσεων για το νερό που παίρνουν μαζί τους στο σχολείο και προσπαθήστε να μειώσετε το πλαστικό που χρησιμοποιείτε ως οικογένεια. Ισως στην αρχή δυσκολευτείτε με όλες αυτές τις προσαρμογές, όμως με αυτόν τον τρόπο τα παιδιά σας θα μάθουν να αντιμετωπίζουν τις καλές περιβαλλοντικές συνήθειες ως αυτονόητες. Αξίζει τον κόπο, έτσι δεν είναι;
 • Οικολογία στο πιάτο: Εκτός από την υγεία σας, οι τροφές που επιλέγετε για την οικογένειά σας επηρεάζουν και το περιβάλλον. Προτιμήστε βιολογικά φρούτα και λαχανικά, προσπαθήστε να περιορίσετε το κρέας που καταναλώνετε και ελέγξτε τον τρόπο εκτροφής του. Η γεωργία και η κτηνοτροφία, όταν δεν γίνονται με τους σωστούς όρους, μπορούν να προκαλέσουν τεράστιες βλάβες στον υδροφόρο ορίζοντα αλλά και στην ατμόσφαιρα. Πάρτε μαζί σας το παιδί όταν ψωνίζετε τρόφιμα και εξηγήστε του γιατί διαλέγετε ένα προϊόν και γιατί απορρίπτετε ένα άλλο. Ισως δεν μπορεί ακόμη να καταλάβει απολύτως για τι πράγμα του μιλάτε, όμως μέσα από την επανάληψη, καθώς μεγαλώνει, θα αφομοιώσει όχι μόνο την πρακτική σας, αλλά και τη λογική πάνω στην οποία στηρίζεται.
 • Η χαρά της ανταλλαγής: Ο υπερκαταναλωτισμός είναι μία από τις μεγαλύτερες πληγές για τον πλανήτη. Προσπαθήστε να περιορίσετε τις άσκοπες αγορές στο ελάχιστο και αντ’ αυτού δημιουργήστε δίκτυα ανταλλαγής με την οικογένεια ή τους φίλους σας. Τα παιδιά θα κατενθουσιαστούν αν λάβουν μια μεγάλη τσάντα γεμάτη με ρούχα που δεν κάνουν πια στο μεγαλύτερο ξαδερφάκι τους και θα ωφεληθούν πολύ αν μάθουν να απολαμβάνουν την προσφορά των πραγμάτων που τα ίδια δεν χρησιμοποιούν πλέον. Αλλωστε, αυτή η πρακτική δεν ευνοεί μόνο τον πλανήτη αλλά και τον χαρακτήρα τους, καθώς τα βοηθά να εμπεδώσουν την αλληλεγγύη και να αποσυνδέσουν την προσωπική τους αξία από τα υλικά αγαθά.
 • Λίγο πριν κοιμηθεί, ένα παραμύθι για τον Πλανήτη Γη το περιμένειΠεριπετειώδη, άκρως ενδιαφέροντα, ανατρεπτικά, προς το περιβάλλον φιλικά. Να είστε σίγουροι  ότι θα τα απολαύσετε τόσο εσείς, όσο και το μικρό σας αγγελούδι. Και παράλληλα, θα μάθει ότι το φυσικό περιβάλλον χρειάζεται τη φροντίδα του.

  Και πάνω από όλα, εφαρμόστε όλα τα παραπάνω πρώτα εσείς. Γιατί, στα μάτια των παιδιών εσείς είστε το πρότυπο. Μην το ξεχνάτε! 

  Πηγή: vita.gr (Αλεξάνδρα Πρασσά) &  tlife.gr (Nίκος Κοντομήρος)

  Σχόλια