Ο ρόλος της μουσικής στην ανάπτυξη των παιδιών




Στις δύσκολες εποχές που ζούμε, γίνεται ακόμα πιο επιτακτική η ανάγκη για την ουσιαστική εκπαίδευση των παιδιών μας.
Ακόμη και μέσα στην οικονομική κρίση, η ποιοτική μουσική εκπαίδευση
δεν αποτελεί πολυτέλεια αλλά αναγκαιότητα για να καταφέρουμε να αντιμετωπίσουμε μία μεγαλύτερη κρίση... την κρίση των αξιών μας.
Επενδύοντας στη μουσική παιδεία, επενδύουμε σε ένα παγκόσμιο πολιτιστικό αγαθό, που καλλιεργεί τους αυριανούς πολίτες του τόπου μας. 
Πρόκειται για μία τέχνη που κατά τον Πλάτωνα, ενδυναμώνει τη βούληση των ανθρώπων, κάνοντάς τους δραστήριους και συνεπώς «επικίνδυνους» σε μια κοινωνία που δυστυχώς επιδιώκει να πλάσει άβουλους και μαλθακούς πολίτες, χωρίς άποψη.

Αρχικά βέβαια, θα πρέπει να εκπαιδευτούν οι γονείς, ώστε να πιστέψουν και οι ίδιοι στην αξία αυτής της βασικής τέχνης. 
Μέσα από έρευνες που έχουν πραγματοποιηθεί, αποδεικνύεται ότι τα παιδιά που μαθαίνουν από πολύ μικρά μουσική, μαθαίνουν ευκολότερα στο σχολείο. 
Γίνονται καλύτεροι ακροατές και συγκεντρώνονται πιο εύκολα. 
Τα παιδιά που μαθαίνουν από νωρίς κάποιο μουσικό όργανο αναπτύσσουν γρηγορότερα τις φυσικές, πνευματικές, συναισθηματικές και κοινωνικές τους δεξιότητες. 
Η γνώση μουσικού οργάνου απαιτεί συνεργασία, αυξάνει την αυτοσυγκέντρωση, ενισχύει τη μνήμη, την ικανότητα στην ομιλία, την όραση και την ακοή. Παράλληλα, η μουσική καλλιεργεί την ικανότητα, του να εκφράσει τα συναισθήματά του.
Η μουσική εκπαίδευση του παιδιού βέβαια πρέπει να γίνεται από ικανούς και καταρτισμένους μουσικούς, τόσο σε τυπικά όσο και σε ουσιαστικά προσόντα.
Τα χαρακτηριστικά ενός αποτελεσματικού μουσικού είναι η γνώση του αντικειμένου, η διαρκής προσπάθεια να βελτίωσής του, η προσαρμογή  της  διδασκαλίας  στις ανάγκες του κάθε μαθητή, το χαμόγελο, η υπομονή και φυσικά, η αγάπη για τα παιδιά και τη μουσική.

Εν κατακλείδι η μουσική λυτρώνει, εξευγενίζει ,ισορροπεί, καλλιεργεί τους ανθρώπους και ομορφαίνει τις ψυχές τους, γεμίζοντάς τες αγάπη για τον συνάνθρωπο. 

Είναι μία παγκόσμια γλώσσα επικοινωνίας που μπορεί να φέρει κοντά ανθρώπους από κάθε γωνιά του πλανήτη!


Μαρία Ορφανουδάκη-Κιαπόκα (καθηγήτρια πιάνου και ανωτέρων θεωρητικών)

Σχόλια