Τι νιώθει το μωρό μέσα στην κοιλιά της μαμάς του;

Σχετική εικόνα


Η μέλλουσα μαμά νιώθει το μωρό να κάνει τούμπες και στροφές, να χτυπάει με μπουνίτσες, γόνατα και κεφάλι τα τοιχώματα της κοιλιάς… Έχετε αναρωτηθεί όμως 
τι νιώθει το μωρό μέσα στην κοιλιά της μαμάς του; Οι απαντήσεις είναι από έρευνες και ειδικούς και ακόμη και όσες δεν είναι 100% τεκμηριωμένες, είναι σίγουρα ενδιαφέρουσες!
Τι ακούει το έμβρυο;
Έρευνες δείχνουν πως το έσω αυτί είναι το μοναδικό αισθητήριο όργανο που αναπτύσσεται πλήρως πριν από τη γέννησή μας, φτάνοντας στο ενήλικο μέγεθός του στη μέση της εγκυμοσύνης. Έτσι, το μωρό αρχίζει να αντιλαμβάνεται τους ήχους μέσα στη μήτρα γύρω στα μισά του δευτέρου τριμήνου. Για την ακρίβεια, η ακοή του αναπτύσσεται γύρω στην 28η εβδομάδα οπότε και αρχίζει να αντιλαμβάνεται τους ήχους. Πιθανότατα ακόμη δεν μπορεί να ακούσει τη μουσική που ακούτε, ειδικά τις μελωδίες και τους χαμηλούς τόνους, ούτε τις ομιλίες. Καθώς περνούν οι εβδομάδες οι ήχοι αρχίζουν να φτάνουν λίγο πιο καθαρά στα αφτάκια του και ίσως ξεχωρίζει τις φωνές που ακούει συχνότερα: τη δική σας και του συντρόφου σας, ενός αδερφού ή αδερφής.
Προς το τέλος της εγκυμοσύνης, την 35η εβδομάδα, η ακοή του είναι ολοκληρωμένη. Και καθώς τα τοιχώματα της μήτρας και η κοιλιά σας έχουν διασταλεί και έχουν γίνει πιο λεπτά οι ήχοι φτάνουν πιο έντονοι τώρα μέσα στη μήτρα σας. Και αυτό μπορείτε να το καταλάβετε από τις αντιδράσεις του. 
Ένας δυνατός και απότομος ήχος, π.χ. ένα δυνατό κορνάρισμα ή ένας συναγερμός, μπορεί να κάνει το μωράκι μέσα στην κοιλιά της μαμάς του να… αναπηδήσει ή να κάνει μια έντονη στροφή ή να κλωτσήσει. Τη στιγμή της γέννησης, το μωρό θα ξαφνιαστεί από τους δυνατούς ήχους και θα αρχίσει να κλαίει. Η ακοή του είναι από την πρώτη στιγμή οξεία και μπορεί να αναγνωρίσει τη φωνή του καθώς και μουσική ή ήχους που άκουγε από τη μήτρα σας ενώ δείχνει μεγαλύτερο ενδιαφέρον στην ανθρώπινη ομιλία παρά σε άλλους ήχους και προτιμά τις φωνές σε υψηλούς τόνους όπως είναι οι γυναικείες, διαβάζουμε στο βιβλίο Amazing Baby του Desmond Morris (κυκλοφορεί με τον τίτλο Το Μωρό μου, από τις εκδόσεις Ψυχογιός).
Τι βλέπει το έμβρυο;
Τα βλέφαρα του εμβρύου παραμένουν κλειστά τις πρώτες 20 εβδομάδες της κύησης. Στη συνέχεια αρχίζει να αντιλαμβάνεται ένα πολύ απαλό φως – σκεφτείτε κάτι σαν την εικόνα που έχουμε όταν βλέπουμε από μακριά μια φωτισμένη πόλη μέσα στη νύχτα. Αυτό που αντιλαμβάνεται κυρίως το μωρό όσο μεγαλώνει είναι οι αντιθέσεις του φωτός. Για παράδειγμα αν είστε στη σκιά και ξαφνικά βγείτε στον ήλιο, θα αντιληφθεί ένα έντονο κόκκινο φως. Σε ένα επιστημονικό πείραμα οι ειδικοί παρατήρησαν πως όταν βάζουν μια λάμπα με δυνατό φως επάνω στην κοιλιά της μητέρας, το μωρό (αν δεν κοιμάται εκείνη τη στιγμή) φέρνει τα χέρια του μπροστά στα μάτια του.
Τι αισθάνεται το έμβρυο;
Όλες οι μέλλουσες μαμάδες χαϊδεύουν ασυναίσθητα το αγέννητο μωρό μέσα στην κοιλιά τους. Για να αντιληφθεί όμως το μωρό τα χάδια της μητέρας του, θα πρέπει να ασκηθεί μικρές πιέσεις σε ιδιαίτερες περιοχές. Σε αυτό βασίζεται η μέθοδος της απτονομίας, μια διαδομένη μέθοδος επικοινωνίας των γονιών με το έμβρυο που είναι αρκετά δημοφιλής στη Γαλλία, που επιτρέπει με τα κατάλληλα αγγίγματα στους μέλλοντες γονείς -και ειδικά στον πατέρα που είναι λίγο… αδικημένος σε αυτό το επίπεδο- να αναπτύξουν επαφή με το αγέννητο μωρό τους.
Και φαίνεται πως η επιστήμη υποστηρίζει τη δύναμη της αφής στην επικοινωνία με το μωρό στη μήτρα. Όπως διαβάζουμε στο βιβλίο Amazing Baby, το σώμα του μωρού γίνεται ευαίσθητο στην αφή αμέσως μετά τη σύλληψη. Στις 32 εβδομάδες της εγκυμοσύνης όλα τα μέλη του σώματος αντιδρούν στον ερεθισμό μέσω της αφής. Με περίπου 50 υποδοχείς αφής ανά τετραγωνικό εκατοστό (περίπου πέντε εκατομμύρια συνολικά) και πάνω από 100 διαφορετικά είδη υποδοχέων, ένα έμβρυο ανταποκρίνεται στην πίεση, τον πόνο, τις δονήσεις και τις αλλαγές της θερμοκρασίας.
Τι γεύεται το έμβρυο;
Η γεύση και η όσφρηση του εμβρύου λειτουργούν από τον 7ο μήνα της εγκυμοσύνης. Μέσα στη μήτρα το έμβρυο καταπίνει αμνιακό υγρό που περιέχει ίχνη της διατροφής της μητέρας του. Οι επιστήμονες γνωρίζουν σήμερα πως τα νεογέννητα αγαπούν τις γλυκιές γεύσεις -έχουν συνηθίσει την ελαφρώς γλυκιά γεύση του αμνιακού υγρού- οπότε είναι πιθανό, αν φάτε ένα γλυκό, το μωρό σας να το εκτιμήσει. Σε μελέτες με υπερηχογραφήματα έχει φανεί πως όταν η μητέρα πίνει ένα γλυκό ρόφημα, το μωρό αρχίζει να καταπίνει αμνιακό υγρό. Το ίδιο κι αν φάει μια πλάκα σοκολάτα. Αντίθετα, το έμβρυο δεν αντιδρά ιδιαίτερα στις αλμυρές γεύσεις.
Πηγή  capital.gr

Σχόλια