Η καθημερινή ρουτίνα έχει θετικές επιπτώσεις στην ανάπτυξη των παιδιών

Αποτέλεσμα εικόνας για parents and toddlers


Αν και πολλοί γονείς δυσκολεύονται να είναι συνεπείς στα χρονοδιαγράμματα των παιδιών τους, μια νέα μελέτη δείχνει ότι η συνέπεια μπορεί να ωφελήσει τα παιδιά σε μακροπρόθεσμη βάση.

Η έρευνα, με επικεφαλής την ψυχολόγο Jennifer Weil Malatras από το Πανεπιστήμιο Albany, διαπίστωσε ότι
τα άτομα που μεγαλώνουν με προβλέψιμες, καθημερινές ρουτίνες είναι λιγότερο πιθανό να έχουν προβλήματα διαχείρισης του χρόνου ή προσοχής ως ενήλικες.
Οι ερευνητές ρώτησαν 292 προπτυχιακούς φοιτητές, συμπεριλαμβανομένων 157 γυναικών και 135 ανδρών. Οι συμμετέχοντες κλήθηκαν να αξιολογήσουν το επίπεδο της κανονικότητας που επεδείκνυαν στην ποικιλία των δραστηριοτήτων και των ρουτινών τους κατά την παιδική ηλικία και την εφηβεία τους. Συμπεριλαμβάνονταν τα γεύματα και οι ρουτίνες ύπνου, ο χρόνος που δαπάνησαν με την υπόλοιπη οικογένεια και τους φίλους τους και η συμμετοχή σε εξωσχολικές δραστηριότητες.
«Η μελέτη μας, αν και σίγουρα προκαταρκτική, βοηθά να κατανοήσουμε ότι η κανονικότητα στην καθημερινή ρουτίνα υποστηρίζει την προώθηση των δεξιοτήτων διαχείρισης του χρόνου και, με τη σειρά της, τη μείωση της εμπειρίας των δυσκολιών προσοχής στην ενήλικη ζωή», δήλωσε η Malatras.
«Δεδομένου ότι τα προβλήματα προσοχής σχετίζονται με διάφορα αρνητικά αποτελέσματα, συμπεριλαμβανομένων των ακαδημαϊκών δυσκολιών και με επαγγελματικά προβλήματα, τα ευρήματα αυτά και η μελλοντική έρευνα σε αυτό το θέμα, θα είναι πολύ διαφωτιστικά για την κατανόηση της επιρροής της οικογενειακής σταθερότητας και την προώθηση της συνολικής προσαρμογής».
Η μελέτη υπογράμμισε τη σημασία της καθημερινότητας σε ρουτίνες, σε αντιδιαστολή με την τυχαιότητα της εμφάνισής αυτών.
 Αυτό δείχνει ότι τα παιδιά που ξέρουν τι να περιμένουν καθημερινά, είναι πιο πιθανό να αισθάνονται μια αίσθηση οικογενειακής σταθερότητας από εκείνα που βιώνουν τυχαία ή άτακτα τις δραστηριότητες και τις ρουτίνες.
Αυτό εξακολουθεί να ισχύει ακόμη και κατά τη διάρκεια των μεγάλων διαρθρωτικών οικογενειακών αλλαγών.
Στην προηγούμενη έρευνα, η Malatras βρήκε ότι η σταθερότητα στην καθημερινή ρουτίνα επηρέασε θετικά τα παιδιά που είχαν βιώσει διαζύγιο ή το θάνατο του ενός γονέα, μια οικογενειακή μετεγκατάσταση ή/και αλλαγές στη σύνθεση του νοικοκυριού.
«Η κανονικότητα της καθημερινής ρουτίνας μπορεί να βελτιωθεί ακόμα και όταν είναι δυσκολότερο να αλλάξουν οι ευρύτερες διαστάσεις της οικογενειακής σταθερότητας», δήλωσε η Malatras. «Για παράδειγμα, μια οικογένεια που βρίσκεται σε φάση διαζυγίου, μπορεί ακόμη να εξασφαλίσει στα παιδιά της τις συνεπείς ρουτίνες αναφορικά με τις ώρες ύπνου ή τη συμμετοχή τους σε εξωσχολικές δραστηριότητες. Έτσι, μπορεί να τα βοηθήσει ώστε να εξακολουθήσουν να νιώθουν ότι η ζωή τους είναι προβλέψιμη και ασφαλής».
Τα ευρήματά τους δημοσιεύτηκαν στο περιοδικό Journal of Applied Developmental Psychology.

Πηγή: medicalxpress.com
Απόδοση – Επιμέλεια: Psychologynow.gr

Σχόλια