Ειδικοί αποκαλύπτουν το μυστικό για την καλή συμπεριφορά των παιδιών


Αναρωτιέστε πώς θα μεγαλώσετε παιδιά με καλή συμπεριφορά, με αυτοπειθαρχία που θα σας ακούν όταν τους ζητάτε κάτι;
Η παιδοψυχολόγος Sharon K. Hall αναφέρει ότι «όταν καθιστάς τις προσδοκίες σου σαφείς ήδη από την εποχή που τα παιδιά σου είναι πολύ μικρά, εκείνα εσωτερικεύουν αυτές τις προσδοκίες και αρχίζουν να έχουν τις ίδιες απαιτήσεις από τον εαυτό τους».
Από την πλευρά του ο συγγραφέας του βιβλίου «Raising a Self-Disciplined Child», Δρ. Robert Brooks, εξηγεί όσον αφορά στην αυτοπειθαρχία ότι «αν επικεντρωθεί κανείς στα σημαντικά, ξεκινώντας από την ηλικία των 2 ετών περίπου, το παιδί θα μπορέσει να ανταποκριθεί ταχύτερα, με λιγότερες αντιστάσεις και τελικά θα αναπτύξει καλή συμπεριφορά».
Πρακτικά τι σημαίνουν τα παραπάνω; Οι ειδικοί συμφωνούν ότι οι γονείς πρέπει να κάνουν τα εξής:
Ορίστε σαφείς κανόνες, εξηγήστε στο παιδί γιατί ζητάτε κάτι και καλλιεργήστε του συνείδηση, χωρίς όμως να το κάνετε να αισθάνεται διαρκώς άσχημα. Διδάξτε του ότι μπορεί να μαθαίνει από τα λάθη.
Αφήστε το να δοκιμάσει να λύνει μόνο του τα προβλήματά του, να παίρνει ορισμένες αποφάσεις, μέσα σε ορισμένο πλαίσιο πάντα και ενθαρρύνετέ το να προσπαθεί.
Διδάξτε το να έχει υπομονή μαθαίνοντάς του πώς να διαχειρίζεται το συναίσθημα της ανυπομονησίας, λέγοντάς του λόγου χάρη πως αναγνωρίζετε ότι αισθάνεται περίεργα αλλά είναι σημαντικό να περιμένει τη σειρά του, ότι τα καταφέρνει μια χαρά, ότι έχει υπομονή και ότι αυτό είναι το πιο σημαντικό.
Εστιάστε στην ενσυναίσθηση. Βοηθήστε το να καταλάβει ότι όλοι γύρω του έχουν συναισθήματα, ρωτήστε το πώς θα αισθανόταν εκείνο σε μια ανάλογη περίπτωση και διδάξτε του τη γλώσσα του σώματος, για να κατανοήσει σταδιακά πώς επηρεάζει τους άλλους η συμπεριφορά του.
Έχετε υπομονή, γιατί αυτές οι αλλαγές δεν θα συμβούν σε μια νύχτα. Χρειάζεται χρόνο καθώς είναι πιθανό να αντιμετωπίσετε διάφορα πισωγυρίσματα.

Σχόλια