Τι πρέπει να γνωρίζουν οι γονείς μετά το διαζύγιο; Υποχρεώσεις και Δικαιώματα

διαζύγιο και παιδιά

Σίγουρα ένα διαζύγιο επιφέρει πολλές αλλαγές τόσο στη ζωή των ενηλίκων όσο και στη ζωή των παιδιών. Αλλαγή περιβάλλοντος, νέοι κανόνες, νέα όρια, αλλαγή ρόλων είναι μερικές από τις συνέπειες
του διαζυγίου. Μέχρι να αποκατασταθεί η καθημερινότητα και να οριστεί η επιμέλεια παιδιών, τα πράγματα είναι ρευστά. Συνήθως υπάρχει ένταση και ανησυχία για το τι μέλει γενέσθαι. Ωστόσο υπάρχουν και γονείς που χωρίζουν με κοινή συναίνεση και οι συνθήκες είναι κάπως πιο ήρεμες.
Άραγε, ποιες οι υποχρεώσεις και ποια τα δικαιώματα των γονιών τόσο απέναντι στα παιδιά όσο και μεταξύ τους; Χωρίς φυσικά να βγάζουμε τον ατομικό παράγοντα εκτός!
Ο όρος δικαίωμα αναφέρεται γενικά είτε σε ηθικό δικαίωμα, το οποίο θεμελιώνεται σε ηθικές αρχές, είτε σε νομικό δικαίωμα, το οποίο κατοχυρώνεται από το νόμο. Ο όρος υποχρέωση χρησιμοποιείται με την έννοια της πράξης που υποδηλώνει «ρόλο» ή «λειτούργημα» με κάποια σχετική διάρκεια:
Ποιοτικός χρόνος: Ο παράγοντας αυτός αναφέρεται εξίσου ως δικαίωμα και υποχρέωση. Ποιοτικός χρόνος είναι αυτός κατά τον οποίο οι γονείς μοιράζονται εμπειρίες με τα παιδιά τους, κάνουν δραστηριότητες από κοινού που αποτελούν πηγή ικανοποίησης για τα παιδιά και συμβάλλουν στην εξέλιξή τους και στην ολόπλευρη ανάπτυξή τους σε όλους τους τομείς, γνωσιολογικό, ψυχοκινητικό και συναισθηματικό.
Προτεραιότητα στις ανάγκες του παιδιού: Ο παράγοντας αυτός αφορά περισσότερο στις υποχρεώσεις των γονιών, οι οποίοι οφείλουν να ακούνε προσεκτικά τα παιδιά τους, όσον αφορά το τι θέλουν, τι χρειάζονται και το τι ζητούν κι όλα αυτά κάτω από σωστή οριοθέτηση. Μην ξεχνάμε πως για τα παιδιά ένα διαζύγιο φέρνει στην επιφάνεια πολλές ανασφάλειες και φόβους και οι γονείς θα πρέπει να τα ακούνε ενεργητικά και να τα καθησυχάζουν.
Ενημέρωση για τη ζωή του παιδιού: Η σωστή ενημέρωση για το τι κάνει και πως είναι το παιδί, είναι τόσο υποχρέωση όσο και δικαίωμα για τους γονείς. Ο γονιός που έχει την επιμέλεια οφείλει να ενημερώνει τον άλλον γονιό για τη ζωή του παιδιού. Θέματα υγείας, δραστηριότητες, σημαντικοί πρόοδοι, διατροφικές συνήθειες κ.α. είναι μερικά από τα θέματα που οφείλουν να ξέρουν και οι δύο γονείς για το παιδί τους, όταν υπάρχει διαζύγιο.
Σεβασμός της σχέσης του παιδιού με τον άλλο γονέα: Το να σέβεται ο ένας γονιός τη σχέση του παιδιού με τον άλλον γονέα είναι εξίσου δικαίωμα και υποχρέωση. Το παιδί αναπτύσσει μια ιδιαίτερη σχέση τόσο με την μητέρα του όσο και με τον πατέρα του, που όταν υπάρχει διαζύγιο αυτή η σχέση αποκτά μεγαλύτερο νόημα. Είναι ανάγκη του παιδιού να περνάει χρόνο και με τους δύο γονείς και ειδικά με τον γονιό που έφυγε από το σπίτι, που συνήθως είναι ο πατέρας. Τη σχέση αυτή οφείλει να τη σεβαστεί και να την αναγνωρίσει η άλλη πλευρά, χωρίς να απαγορεύει στο παιδί την κάθε είδους σχέση και ανάγκη που προκύπτει.
Πρόσβαση στο να βλέπει ο γονέας το παιδί: Αυτός ο παράγοντας όσο εύκολος κι αν φαίνεται κρύβει μεγάλη δυσκολία. Είναι δικαίωμα και υποχρέωση του γονιού να έχει πρόσβαση στο παιδί του. Παρόλο που το δικαστήριο ορίζει την επιμέλεια αλλά και τις ώρες/μέρες που ο άλλος γονιός μπορεί να παίρνει το παιδί, στις μέρες μας υπάρχουν περιπτώσεις όπου αυτό δε συμβαίνει, με αποτέλεσμα ο ένας γονιός να μη βλέπει το παιδί του. Επομένως, ο ένας γονιός οφείλει να σέβεται το δικαίωμα του άλλου γονιού να έχει το παιδί κάποιες φορές, χωρίς να του το στερεί.
Είναι πολύ σημαντικό οι γονείς να γνωρίζουν τα δικαιώματά τους και τις υποχρεώσεις που έχουν απέναντι στον εαυτό τους, τον άλλο γονιό και το παιδί τους όντας διαζευγμένοι. Ίσως το πιο σημαντικό είναι οι γονείς να μάθουν να διακρίνουν τον εαυτό τους από το παιδί και να αντιληφθούν τις δικές τους ανάγκες που ίσως προβάλουν μέσα από το παιδί, για να μπορούν να αντιληφθούν τις πραγματικές ανάγκες του παιδιού.
Επιπρόσθετα, εξίσου σημαντική είναι και η επικοινωνία μεταξύ των γονιών καθώς και η αναγνώριση της σημαντικότητας και των δύο γονιών. Αυτό σημαίνει κοινή γραμμή στη λήψη αποφάσεων για τη διαπαιδαγώγηση του παιδιού καθώς και μια διάκριση του ρόλου του γονιού και το ρόλο του συντρόφου, διότι είναι σημαντικό να αναγνωρίζει ο καθένας ότι είναι διαφορετικό να είσαι γονιός κι άλλο σύντροφος για να μπορέσει να βάλει διαφορές στην άκρη καθώς και την όποια σύγκρουση.

Συγγραφή Άρθρου


Αικατερίνη Μούτουπα

Ψυχολόγος
Ειδίκευση στην οικογενειακή θεραπεία, συμβουλευτική και ψυχοθεραπεία. Θεραπεία ενηλίκων και εφήβων.
Επικοινωνία: katerinamoutoupa@yahoo.gr

Πηγή   e-psychology.gr

Σχόλια