Ακούω προσεχτικά το παιδί μου; Τι πρέπει να προσέχω;


Ακούω προσεχτικά το παιδί μου; Τι πρέπει να προσέχω;

Σημασία στη ζωή δεν έχει απλά να ακούμε όσα μας λέει κάποιος, αλλά να τα επεξεργαζόμαστε και να τα αξιοποιούμε κατάλληλα. Άραγε τι από τα δύο κάνετε όταν το παιδί ζητάει κάτι ή εξωτερικεύει έναν προβληματισμό;

  • Η πρώτη προϋπόθεση για να ακούτε προσεκτικά το παιδί σας είναι να μην είσαστε «βυθισμένοι» σε δικές σας σκέψεις και προβληματισμούς. Σε διαφορετική περίπτωση, είναι αδύνατον να εμβαθύνετε και να κατανοήσετε επί της ουσίας όσα μοιράζεται μαζί σας.
  • Αναρωτηθείτε αν όντως καταλαβαίνετε τι σας λέει και, αν αυτό δε συμβαίνει, κάντε του ερωτήσεις. Δεν είναι κακό να ζητάτε διευκρινήσεις, αφού μπορεί το μικρό σας αλλιώς να το έχει στο μυαλό του και αλλιώς να το διατυπώνει ή απλά να μην κατανοείτε τι θέλει να πει. Με αυτόν τον τρόπο και τη σκέψη του διευκολύνετε και βεβαιώνεστε ότι αντιλαμβάνεστε σωστά το νόημα όσων λέει.
  • Μπαίνετε στη θέση του για να καταλάβετε πώς νιώθει ή ακούτε αποστασιοποιημένα; Είναι γνωστό ότι σε μεγάλο βαθμό, η ποιότητα της επικοινωνίας κρίνεται από την ενσυναίσθηση, από τη δυνατότητα δηλαδή του δέκτη να βάζει τον εαυτό του στα…παπούτσια του πομπού.
  • Εξασκηθείτε στη μη λεκτική επικοινωνία, στο να μπορείτε δηλαδή να αντιλαμβάνεστε όσα λέει το παιδί με τη γλώσσα του σώματος. Μην περιμένετε δηλαδή μόνο να μοιραστεί μόνο με δική του πρωτοβουλία σκέψεις και προβληματισμούς, παρά να του δίνετε πατήματα για συζήτηση όταν έχετε υπόνοια ότι κάτι θέλει να σας πει.
  • Να είσαστε συγκεντρωμένοι όταν σας μιλάει το παιδί και να έχετε βλεματική επαφή. Αφήστε για λίγο τις δουλειές του σπιτιού και αφιερωθείτε αποκλειστικά στο μικρό σας. Χρόνος υπάρχει για τα πάντα στη ζωή είναι θέμα προτεραιοτήτων!
  • Τέλος, μην υποτιμάτε τα συναισθήματα ή τα λεγόμενά του και μην τα κρίνετε, ακόμα κι αν έχετε ενστάσεις. Το παιδί περιμένει από εσάς κατανόηση και μια ώριμη συμβουλή και όχι να κάνετε τον άτυπο δικαστή.

Πηγή    mother.gr

Σχόλια