Έρευνα: Οι γονείς μπορούν να μειώσουν τα συμπτώματα του αυτισμού στα παιδιά

Αποτέλεσμα εικόνας για Έρευνα: Οι γονείς μπορούν να μειώσουν τα συμπτώματα του αυτισμού στα παιδιά

Ακόμη και τα παιδιά με σοβαρά συμπτώματα αυτισμού, που δεν μπορούν να επικοινωνήσουν καθόλου με τους γονείς τους, εμφανίζουν αξιοσημείωτες ενδείξεις βελτίωσης όταν οι γονείς
έχουν περάσει ειδικό πρόγραμμα εκπαίδευσης για το πώς πρέπει να συμπεριφέρονται και εφόσον η σχετική επικοινωνιακή παρέμβαση αρχίσει νωρίς, από το προσχολικό στάδιο.
Αυτό είναι το ενθαρρυντικό συμπέρασμα μιας νέας βρετανικής επιστημονικής έρευνας(Pre-School Autism Communication Trial ή PACT), με τη συμμετοχή ενός ελληνικής καταγωγής ερευνητή, η οποία δείχνει ότι αν οι γονείς έχουν ενημερωθεί σωστά από τους θεραπευτές και έχουν τις κατάλληλες δεξιότητες, μπορούν να βοηθήσουν το παιδί τους να επικοινωνήσει σε ένα βαθμό.
Οι ερευνητές των πανεπιστημίων Μάνστεστερ, King’s College Λονδίνου και Νιούκασλ,με επικεφαλής τον καθηγητή παιδοψυχιατρικής Τζόναθαν Γκριν του πρώτου, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο ιατρικό περιοδικό «The Lancet», σύμφωνα με το BBC και το «Nature», είχαν αρχικά (προ εξαετίας) μελετήσει 152 αυτιστικά παιδιά δύο έως τεσσάρων ετών, μαζί με τους γονείς τους, για χρονικό διάστημα έξι μηνών. Οι οικογένειες χωρίστηκαν σε δύο ομάδες: η μία ακολούθησε τη συμβατική θεραπεία και η άλλη την πιο εντατική.
Οι γονείς της δεύτερης ομάδας κλήθηκαν (συνολικά 12 φορές σε έξι μήνες) να παρακολουθήσουν βίντεο με τη σιωπηλή και συχνά αδέξια αλληλεπίδραση που προσπαθούσαν να έχουν με τα παιδιά τους. Στη συνέχεια, σε συνεργασία με ειδικούς θεραπευτές, εξέτασαν τρόπους για να βελτιώσουν την επικοινωνιακή δεξιότητά τους.
Ακολούθησε άλλο ένα εξάμηνο με περαιτέρω εκπαίδευση των γονιών. Έτσι, με σταδιακά βήματα, πέτυχαν τα παιδιά τους να πουν κάποια λόγια, πράγμα που θεωρείται σημαντική πρόοδος στην περίπτωση σοβαρού αυτισμού.
Έξι χρόνια μετά, όπως ανακοίνωσαν οι επιστήμονες, στις μισές οικογένειες όπου οι γονείς είχαν ακολουθήσει τις νέες οδηγίες, το ποσοστό των παιδιών με σοβαρό αυτισμό είχε μειωθεί από 55% σε 46%. Αντίθετα, στην πρώτη ομάδα, που είχε ακολουθήσει τη συμβατική θεραπεία, το ποσοστό σοβαρού αυτισμού είχε αυξηθεί από 50% σε 63%μέσα στην ίδια εξαετία.
Για «εντυπωσιακά αποτελέσματα» έκανε λόγο ο δρ Γκριν και διευκρίνισε ότι «δεν πρόκειται για θεραπεία, με την έννοια ότι, παρά τη βελτίωση, τα παιδιά έχουν ακόμη συμπτώματα αυτισμού, όπως το άγχος. Όμως φαίνεται πως η έγκαιρη παρέμβαση στους γονείς και στον τρόπο που αλληλεπιδρούν με τα παιδιά τους, μπορεί όντως να οδηγήσει σε βελτιώσεις και μάλιστα σε βάθος χρόνου».
Στην έρευνα PACT συμμετείχε και ο ελληνικής καταγωγής Γιώργος Βαμβακάς του Τμήματος Βιοστατιστικής του King’s College.

Σχόλια