Αυτές είναι κάποιες συμπεριφορές που εμείς οι γονείς πρέπει να σταματήσουμε 

Αποτέλεσμα εικόνας για Τοξικοί γονείς: Αυτές είναι κάποιες χαρακτηριστικές συμπεριφορές τους

Αναμφισβήτητα, κανένας άνθρωπος δε γνωρίζει πριν γίνει γονέας πως ακριβώς πρέπει να συμπεριφέρεται. Οι περισσότεροι γονείς κάνουν ότι καλύτερο μπορούν ώστε
να μεγαλώσουν τα παιδιά τους σε ένα ασφαλές περιβάλλον, γεμάτο αγάπη, φροντίδα, κατανόηση και υποστήριξη.

Ακόμα όμως και αυτοί οι γονείς πολλές φορές χωρίς να το αντιλαμβάνονται κάνουν λάθη, τα οποία μπορεί να επηρεάσουν τη μετέπειτα ζωή των παιδιών τους αν δε διορθωθούν.

Υπάρχει όμως και μία κατηγορία γονέων που αυτά τα περιστασιακά λάθη όχι μόνο δεν τα διορθώνει αλλά τα χρησιμοποιεί σε μόνιμη βάση.
Ασχέτως του αν αυτές οι συμπεριφορές είναι συνειδητές ή όχι από την πλευρά των γονέων, μπορεί να προκαλέσουν τόσο μεγάλη συναισθηματική και ψυχική ζημιά στο παιδί, η οποία θα τους επηρεάζει για όλη τη μετέπειτα ζωή τους.

Ποιες είναι λοιπόν ορισμένες από αυτές τις τοξικές συμπεριφορές των γονέων;

Είναι υπερβολικά επικριτικοί

Όλοι οι γονείς κατά καιρούς θα ασκήσουν κριτική απέναντι στα παιδιά τους.
Χωρίς αυτή την κριτική δεν θα μπορούσαμε να μάθουμε τους κανόνες του σπιτιού και να κάνουμε σωστά διάφορα πράγματα όπως για παράδειγμα να πλένουμε τα χέρια μας πριν το φαγητό.
Οι τοξικοί γονείς όμως είναι επικριτικοί αναφορικά με κάθε συμπεριφορά του παιδιού, χωρίς ποτέ να το επιβραβεύουν.
Το παιδί αυτό μεγαλώνοντας θα αναπτύξει μία σκληρή εσωτερική κριτική του ίδιου του εαυτού του (ουσιαστικά θα εσωτερικεύσει τη φωνή του επικριτικού γονέα).

Κάνουν αστεία σε βάρος του

Όλοι οι γονείς πειράζουν τα παιδιά τους είτε σε μικρότερο είτε σε μεγαλύτερο βαθμό.
Οι γονείς όμως αυτοί εστιάζουν σε ένα αρνητικό χαρακτηριστικό του παιδιού και συνεχίζουν να το χρησιμοποιούν ως πείραγμα (για παράδειγμα "πω πω σαν γουρουνίτσα έχεις γίνει", "εσύ δε θα ψηλώσεις άλλο; Έτσι θα μείνεις;").

Κάνουν τα παιδιά να νιώθουν υπεύθυνα για την ευτυχία των γονιών τους 

Όταν οι γονείς συνεχώς λένε στα παιδιά τους πως τα παράτησαν όλα για να τα μεγαλώσουν και πως αυτά είναι η μοναδική πηγή της ευτυχίας τους, τότε θέτουν μη ρεαλιστικές προσδοκίες αναφορικά με το ρόλο των παιδιών στην ευτυχία των γονιών.
Κανένα παιδί δεν είναι υποχρεωμένο για την ευτυχία των γονέων του, καθώς ο κάθε ένας από εμάς είναι υπεύθυνος για τη δική του προσωπική ευτυχία.

Πηγή   psychologynow.gr






Σχόλια