Πώς να διδάξετε στα παιδιά σας την αποδοχή


Τα τελευταία χρόνια, περισσότερο από ποτέ, τα παιδιά αλληλεπιδρούν με ανθρώπους διαφορετικών εθνοτήτων και πολιτισμών. Οι αίθουσες διδασκαλίας διαφοροποιούνται όλο και πιο πολύ, αντανακλώντας τις κοινότητες όπου οι οικογένειες ζουν και εργάζονται. Η πολιτισμική πολυφωνία εμπλουτίζει  τον πολιτισμό μας,
φέρνοντας νέες ιδέες και ενέργεια.

Ένας πολυπολιτισμικός κόσμος

Μερικοί γονείς βλέπουν θετικά το γεγονός ότι ζούμε σε μια κοινωνία όπου η διαφορετικότητα των ανθρώπων αυξάνεται διαρκώς. Άλλοι αισθάνονται πιο διστακτικοί, ειδικά αν δεν έχουν εξοικειωθεί με ανθρώπους διαφορετικούς από τους ίδιους. Πολλά παιδιά νιώθουν πιο άνετα σε σύγκριση με  τους γονείς τους όσον αφορά στις πολιτισμικές διαφορές των ανθρώπων. Οι φίλοι  τους, οι συμμαθητές  τους, καθώς και οι  αθλητικές ομάδες που συμμετέχουν διαφέρουν αρκετά σε σύγκριση με μια γενιά πριν.
Παρόλα αυτά, οι γονείς πρέπει να βοηθήσουν τα παιδιά τους προετοιμαστούν  για να ζήσουν, να μάθουν και να εργαστούν σε κοινωνίες  που θα γίνουν  ακόμη πιο πολυπολιτισμικές. Η διδασκαλία  της  αποδοχής των άλλων ανθρώπων είναι πολύ σημαντική γιατί  τα άτομα που μαθαίνουν να αποδέχονται  τη διαφορετικότητα των άλλων, θα έχουν περισσότερες ευκαιρίες στην εκπαίδευση, στον εργασιακό χώρο , και σε άλλες πτυχές της ζωής.
Εν συντομία, η επιτυχία του παιδιού σας εξαρτάται από αυτό. Τόσο η σημερινή όσο και η μελλοντική  επιτυχία εξαρτάται από την ικανότητα του ατόμου να κατανοεί, να εκτιμά  και να συνεργάζεται  με τους συνανθρώπους του.

Πώς μπορούν οι γονείς να διδάξουν την αποδοχή;

Οι γονείς μπορούν να διδάξουν στα παιδιά τους  την έννοια της αποδοχής και της διαφορετικότητας  χρησιμοποιώντας  παραδείγματα και διάφορους άλλους τρόπους. Συζητώντας με τα παιδιά τους  για την αποδοχή και το σεβασμό, οι γονείς  τα βοηθούν να μάθουν περισσότερα σχετικά με τις αξίες που θέλουν να τους μεταδώσουν. Επίσης, είναι πολύ σημαντικό να τους δίνουν ευκαιρίες  να παίζουν και να συνεργάζονται με άλλα παιδιά. Με αυτό τον τρόπο τα παιδιά είναι σε θέση να κατανοήσουν ότι ο καθένας έχει κάτι να συνεισφέρει  και να αποκομίσει  από τις διαφορές και τις ομοιότητες.

Πράγματα που μπορείτε να κάνετε για να μάθετε στα παιδιά σας την αποδοχή:
  • Προσέξτε τις συμπεριφορές σας . Οι γονείς που θέλουν τα παιδιά τους να σεβαστούν τη διαφορετικότητα ,οι οποίοι όμως ενδεχομένως να έχουν διαφορετικές αντιλήψεις, θα πρέπει οι ίδιοι να κάνουν προσπάθεια να τις αναθεωρήσουν. Επιδείξτε μια στάση σεβασμού για τους άλλους.
  • Να θυμάστε ότι τα παιδιά ακούν πάντα. Να είστε προσεκτικοί σχετικά με  τον τρόπο που μιλάτε για ανθρώπους που είναι διαφορετικοί από εσάς. Μην κάνετε  αστεία που συντηρούν τα στερεότυπα. Αν και μερικά από αυτά μπορεί να φαίνονται  ακίνδυνα,  ωστόσο μπορούν  να εμποδίσουν την υιοθέτηση της αποδοχής και του σεβασμού για τους άλλους.
  • Επιλέξτε προσεκτικά  βιβλία, παιχνίδια, μουσική, θέματα τέχνης και ταινίες. Λάβετε υπόψη την ισχυρή επίδραση που έχουν τα  μέσα μαζικής ενημέρωσης  στη διαμόρφωση στάσεων.
  • Επισημάνετε και συζητήστε για τα αρνητικά στερεότυπα που μπορεί να παρουσιάζονται στα μέσα ενημέρωσης.
  • Απαντήστε με ειλικρίνεια και σεβασμό  στις ερωτήσεις των παιδιών σχετικά με τις πολιτισμικές διαφορές. Με αυτόν τον τρόπο μαθαίνουν ότι  είναι αποδεκτό να παρατηρούν και να συζητούν  τις διαφορές, αρκεί να γίνεται με σεβασμό.
  • Αναγνωρίστε και σεβαστείτε  τις διαφορές μέσα στην  οικογένειά σας. Αποδεχτείτε τις διαφορετικές ικανότητες και ενδιαφέροντα των παιδιών σας και τονίστε τη  μοναδικότητα κάθε μέλους της οικογένειάς σας.
  • Να θυμάστε ότι  αποδοχή δεν σημαίνει ανοχή της απαράδεκτης συμπεριφοράς. Αντίθετα, σημαίνει ότι ο καθένας αξίζει να αντιμετωπίζεται με σεβασμό .
  • Βοηθήστε τα παιδιά σας να νιώθουν καλά με τον εαυτό τους. Τα παιδιά με χαμηλή αυτοεκτίμηση φέρονται άσχημα συχνά στους άλλους, ενώ τα παιδιά με ισχυρή αυτοεκτίμηση σέβονται τον εαυτό τους και συμπεριφέρονται  στους άλλους με σεβασμό. Βοηθήστε το παιδί σας να νιώθει αποδεκτό, σεβαστό και άξιο.
  • Δώστε ευκαιρίες στα παιδιά να εργαστούν και να παίξουν με παιδιά που είναι διαφορετικά.  Όταν επιλέγετε ένα σχολείο, παιδικό σταθμό ή δομές φροντίδας παιδιών επιλέξτε ένα περιβάλλον που ευνοεί τη διαφορετικότητα.
  • Ενημερωθείτε  μαζί  με το παιδί σας για τις διακοπές και τις θρησκευτικές γιορτές που δεν αποτελούν μέρος της δικής σας παράδοση.
  • Τιμήστε τις παραδόσεις της οικογένειάς σας και διδάξτε τις στα παιδιά σας.
Όταν οι γονείς ενθαρρύνουν μια στάση αποδοχής στα παιδιά τους, μιλούν για τις αξίες τους, και  λειτουργούν σαν πρότυπο με το να φέρονται καλά στους άλλους, τα παιδιά θα ακολουθήσουν τα βήματά τους.

Σχετικά με την αποδοχή

Η έννοια της αποδοχής αναφέρεται σε μια στάση ειλικρίνειας και σεβασμού για τις διαφορές που υπάρχουν μεταξύ των ανθρώπων. Παρόλο που αρχικά χρησιμοποιήθηκε  για να προσδιορίσει  εθνικές και θρησκευτικές διαφορές, η διαφορετικότητα και η αποδοχή  μπορούν  επίσης να αφορούν το φύλο, τα άτομα με ειδικές ανάγκες, καθώς και άλλες διαφορές.
Αποδοχή σημαίνει να σέβεσαι και να μαθαίνεις από τους άλλους, να εκτιμάς τις διαφορές, να γεφυρώνεις τις πολιτισμικές διαφορές, να απορρίπτεις τα άδικα στερεότυπα, να ανακαλύπτεις κοινό έδαφος επικοινωνίας, και να δημιουργείς νέους δεσμούς. Η αποδοχή είναι το αντίθετο της προκατάληψης.

Αλλά μήπως η αποδοχή σημαίνει ότι όλες οι συμπεριφορές πρέπει να γίνονται αποδεκτές;
Φυσικά όχι.
Συμπεριφορές που επιδεικνύουν ασέβεια ή πληγώνουν τους  άλλους, όπως είναι  η εχθρότητα ή ο εκφοβισμός, ή συμπεριφορές που παραβιάζουν τους κοινωνικούς κανόνες, όπως τα ψέματα ή οι κλοπές, δεν πρέπει να γίνεται αποδεκτές.
Η αποδοχή έχει να κάνει με το να δέχεσαι τους ανθρώπους για αυτό που είναι – και όχι να δέχεσαι  την κακή συμπεριφορά.
Επίσης, η αποδοχή  σημαίνει να συμπεριφέρεσαι στους άλλους με τον τρόπο που θα θέλατε να συμπεριφέρονται  και σε εσάς.

Πώς διδάσκεται η αποδοχή
 Όπως όλες οι συμπεριφορές, έτσι και η αποδοχή διδάσκεται με εκλεπτυσμένους τρόπους. Ακόμη και πριν τις πρώτες τους λέξεις, τα παιδιά παρακολουθούν στενά - και μιμούνται - τους γονείς τους. Τα παιδιά όλων των ηλικιών αναπτύσσουν τις δικές τους αξίες, υιοθετώντας  σε μεγάλο βαθμό, τις αξίες και τις συμπεριφορές των ατόμων που έχουν την επιμέλεια τους.
Πολλοί γονείς ζουν και εργάζονται σε διαφορετικές κοινότητες και έχουν φίλους που είναι διαφορετικοί από αυτούς. Οι απόψεις των γονέων σχετικά με το  σεβασμό των άλλων είναι αναπόσπαστο μέρος της προσωπικότητας τους  που σπάνια  το σκέφτονται. Διδάσκουν αυτές τις συμπεριφορές απλά με το να είναι οι εαυτοί τους  και να ζουν σύμφωνα  με τις αξίες τους. Οι γονείς που υιοθετούν την αποδοχή των άλλων στην καθημερινή τους ζωή, στέλνουν  ένα ισχυρό μήνυμα. Ως αποτέλεσμα, τα παιδιά τους  μαθαίνουν να εκτιμούν τις διαφορές των άλλων ανθρώπων.
Βέβαια, αποδεχόμενοι  τη  διαφορετικότητα των άλλων δεν σημαίνει ότι πρέπει να  εγκαταλείψετε  τη κληρονομιά σας. Η οικογένειά σας μπορεί να έχει τις δικές της πολιτιστικές και θρησκευτικές παραδόσεις  και  πρέπει να είστε υπερήφανοι γι αυτό. Οι οικογένειες μπορούν να αναγνωρίζουν και να αποδέχονται  τις διαφορές των άλλων, ενώ συνεχίζουν να τιμούν και να διαδίδουν τη δική τους πολιτισμική  κληρονομιά.


Πηγή     neaygeia.gr

Σχόλια