5 περιπτώσεις που οι γονείς ενθαρρύνουν την κακή συμπεριφορά των παιδιών τους

MAMADES-MARKOULIDAKH-5-PERIPTOSEIS-POY-OI-GONEIS-ENTHARRYNOYN-THN-KAKH-SYMPERIFORA


Τα παιδιά είναι σαν σφουγγάρια. Ότι τα διδάξουμε αυτά θα μάθουν να κάνουν και πάνω στις αρχές που θα τους δώσουμε θα διαμορφώσουν το χαρακτήρα τους. Με ποιους τρόπους οι γονείς ενθαρρύνουν την κακή συμπεριφορά των παιδιών τους;

1. Δεν είστε συνεπείς
Λέτε όχι όταν ζητάει έξτρα γλυκό ή να περάσει το δικό του. Έπειτα εκείνο κλαίει και φωνάζει για να καταφέρει αυτό που θέλει. Εσείς υποκύπτετε και δεν είστε συνεπείς στο αρχικό όχι.
Έχει πλέον καταστεί σαφές, στο μυαλό του παιδιού σας, ότι ρίχνοντας ένα κλάμα θα του δώσετε ακριβώς ότι θέλει και το τι λέτε σε μια στιγμή που φαίνεστε σκληροί δεν έχει σημασία, επειδή μπορείτε να αλλάξετε εύκολα γνώμη μπροστά στο κλάμα του.
2. Το δικαιολογείτε συνεχώς
Είναι κουρασμένο, είναι μικρό δεν καταλαβαίνει, πεινάει, νυστάζει και ένα σωρό άλλες δικαιολογίες για οτιδήποτε κάνει. Δεν είναι, όμως, έτσι. Η κούραση ή η ηλικία του δε δικαιολογούν συμπεριφορές που δεν πρέπει να έχει ένα παιδί. Επί παραδείγματι, το ότι μπορεί να είναι κουρασμένο και να έχει τη γνωστή υπερένταση πριν τον ύπνο, δε σημαίνει ότι πρέπει να το αφήνετε να φωνάζει, να χτυπιέται και να σηκώνει στο πόδι όλη τη γειτονιά.
3. Απειλές
Ο εκφοβισμός είναι μακριά από το στυλ του νέου γονιού. Έρευνες έδειξαν ότι τα παιδιά που είχαν “απειληθεί” με μία αυστηρή τιμωρία σε περίπτωση που πουν ψέματα, στην πραγματικότητα ήταν πιο επιρρεπή στο να τα πουν τελικά. Οι απειλές μόνο θυμό μπορούν να δημιουργήσουν στα παιδιά και να προκαλέσουν την αντίστροφη από την επιθυμητή συμπεριφορά.
4. Φωνές και πάλι φωνές
Το γεγονός ότι υψώνετε τη φωνή σας, δεν σημαίνει ότι το παιδί σας θα σας ακούσει και θα κάνει αυτό που του λέτε. Και ακόμα κι αν το κάνει, το αποτέλεσμα θα είναι βραχυπρόθεσμο. Με την κατάχρηση αυτής της μεθόδου, μπορείτε μόνο να χαλάσετε τη σχέση σας μαζί του και να καταλήξετε μία οικογένεια που μόνο φωνές έχει στην καθημερινότητά της.
5. Γελάτε με την ανάρμοστη συμπεριφορά του
Μπορεί να σας φαίνεται αστείο όταν κάνει κάτι ανάρμοστο ή επικίνδυνο, αλλά οι άνθρωποι γύρω σας δε θα γελάσουν καθόλου. Τα παιδιά πρέπει να μάθουν πως να συμπεριφέρονται σε δημόσιους χώρους και να σέβονται τους γύρω τους. Δε μπορεί να σας φαίνεται αστείο όταν κλωτσάει την κυρία στο διπλανό τραπέζι του εστιατορίου ή ακόμα χειρότερα, όταν κάνει πονηριές για να πάρει τα παιχνίδια άλλων παιδιών.

Πηγή    tsemperlidou.gr

Σχόλια