4 συνήθειες των γονιών τόσο κακές όσο το ξύλο



Μπορεί οι περισσότεροι γονείς να καταδικάζουν τη σωματική τιμωρία και να ορκίζονται ότι δεν έχουν χτυπήσει ποτέ το παιδί τους, όμως υπάρχουν κι άλλες συνήθειες που έχουν σχεδόν τα ίδια αρνητικά αποτελέσματα και στις οποίες όλοι λίγο πολύ έχουμε καταφύγει. Ας δούμε ποιες είναι αυτές:

  • Φωνές: Οι άγριες φωνές που συνήθως συνοδεύονται από απειλές τραυματίζουν τις παιδικές ψυχές γεμίζοντάς τες με φόβο και ανασφάλεια. Γι’ αυτό αν συνηθίζετε τα φωνάζετε στο παιδί σας θα πρέπει να σταματήσετε άμεσα και να βρείτε τρόπους για να ελέγξετε το θυμό σας.

  • Ειρωνείες: Μπορεί εσείς να νομίζετε ότι κάνετε απλά ένα αστείο, όμως τα ειρωνικά σχόλια και ο σαρκασμός έχουν ιδιαίτερα άσχημο αντίκτυπο στα παιδιά, καθώς τα κάνουν να αισθάνονται μειονεκτικά ή να ντρέπονται, ιδιαίτερα όταν γίνονται μπροστά σε κόσμο.

  • Μούτρα: Εκτός του ότι πρόκειται για μια παιδιάστικη συνήθεια που δεν ταιριάζει σε ενήλικες, είναι επιπλέον άσχημη, καθώς το παιδί νιώθει πώς δεν το αγαπάτε. Είναι άλλο να του πείτε «άσε με λίγη ώρα μόνη μου να ηρεμήσω» και άλλο να του κρατάτε μούτρα.

  • «Δε σε αγαπάω»: Πάνω στη νεύρα τους ή στην προσπάθειά τους να συνετίσουν τα παιδιά τους, οι περισσότεροι έχουμε ξεστομίσει αυτές τις λέξεις, χωρίς να σκεφτόμαστε τον αντίκτυπο που έχουν. Είναι σημαντικό το παιδί να γνωρίζει πως η αγάπη σας δεν τίθεται υπό αμφισβήτηση, πώς ό,τι κι αν κάνει πάντα θα το αγαπάτε και θα είστε δίπλα του.

Πηγή     mother.gr

Σχόλια