Μικρά παιδιά που κοιτάζουν πολύ τηλεόραση έχουν μακροχρόνια χαμηλότερους βαθμούς στο σχολείο και πιο πολλά προβλήματα υγείας

tv_children

Όσο πιο πολλές ώρες κοιτάζουν τηλεόραση τα μικρά παιδιά τόσο πιο πολύ αυξάνονται οι πιθανότητες να έχουν μειωμένη απόδοση, χαμηλούς βαθμούς στο σχολείο και χειρότερη υγεία στην ηλικία των 10 χρονών.
Το σημαντικό αυτό συμπέρασμα που δεν πρέπει να αγνοηθεί από γονείς και εκπαιδευτικούς,
προέκυψε από έρευνα στο Μόντρεαλ του Καναδά και στο Μίσιγκαν των Ηνωμένων Πολιτειών. Με βάση πληροφορίες από τους γονείς, οι ερευνητές των δύο πανεπιστημίων υπολόγισαν πόσες ώρες τηλεόραση παρακολουθούσαν 1.300 παιδιά στις ηλικίες των 2μιση ετών  και 4μιση ετών .
Σύμφωνα με τα ευρήματα, τα μικρότερα παιδιά παρακολουθούσαν περίπου 9 ώρες τηλεόραση κάθε εβδομάδα ενώ τα μεγαλύτερα 15 ώρες εβδομαδιαίως.  Το 11% των μικρότερων παιδιών και το 23% των μεγαλύτερων παιδιών κοίταζαν περισσότερο από το συστηνόμενο αριθμό ωρών τηλεόρασης ημερησίως.
Σύμφωνα με τις συστάσεις της Αμερικανικής Εταιρείας Παιδιατρικής, τα παιδιά κάτω των 2 ετών δεν πρέπει να παρακολουθούν καθόλου τηλεόραση. Τα παιδιά 2 ετών και άνω συστήνεται να παρακολουθούν μόνο 2 ώρες τηλεόρασης την εβδομάδα αλλά ποιοτικά προγράμματα.
Στην ηλικία των 10 ετών, η αξιολόγηση των παιδιών που έγινε με τη βοήθεια των δασκάλων τους, έδειξε τα ακόλουθα σχετικά με τα παιδιά που παρακολουθούσαν τις περισσότερες ώρες τηλεόραση:
  1. Η απόδοση ήταν χαμηλότερη στα μαθηματικά
  2. Είχαν χαμηλότερο βαθμό συμμετοχής στην τάξη
  3. Η σωματική δραστηριότητα ήταν μειωμένη
  4. Ο δείκτης μάζας σώματος (ένδειξη παχυσαρκίας) ήταν αυξημένος
  5. Η κατανάλωση αναψυκτικών και ανθυγιεινών σνακ ήταν αυξημένη
  6. Κάθε ώρα επιπρόσθετης παρακολούθησης τηλεόρασης συσχετιζόταν με περαιτέρω μείωση της σχολικής απόδοσης και αυξημένο βάρος σώματος
  7. Ήσαν συχνότερα θύμα επιθετικής παρενόχλησης από συνομήλικους τους
Η έρευνα αυτή δείχνει πόσο σημαντική είναι η αρχική περίοδος της ζωής για την μελλοντική εξέλιξη των παιδιών. 
Η ανάπτυξη του εγκεφάλου και μεγάλου αριθμού ικανοτήτων όπως επίσης και πολλές παράμετροι της συμπεριφοράς των παιδιών καθορίζονται από το πως μεγαλώνουν στα πρώτα χρόνια της ζωής τους.
Οι πολλές ώρες παρακολούθησης της τηλεόρασης στα κρίσιμα πρώτα χρόνια της ζωής του παιδιού προκαλούν συνέπειες μακροχρόνια, με την ανάπτυξη κακών συνηθειών υγείας και χειρότερη σχολική εξέλιξη.
Είναι γεγονός ότι παιδιά που έχουν καλύτερη απόδοση στα πρώτα σχολικά χρόνια, συνήθως συνεχίζουν να αποδίδουν καλύτερα στη σχολική τους πορεία.
Αυτό δεν είναι απόλυτο αλλά τα παιδιά που μένουν πίσω χρειάζεται να δουλέψουν πολύ πιο σκληρά για να καλύψουν το χαμένο έδαφος. Μερικά από αυτά δεν καταφέρνουν ποτέ να φτάσουν στο επίπεδο των συνομήλικων τους.
Είναι βέβαιο ότι χάνεται πολύτιμος χρόνος στην παρακολούθηση τηλεόρασης.Ο χρόνος αυτός θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για άλλες δραστηριότητες που αναπτύσσουν, καλλιεργούν και ενδυναμώνουν δεξιότητες στο γνωσιακό, ψυχοκινητικό, διανοητικό και συμπεριφορικό κόσμο των παιδιών.
Οι ερευνητές επισημαίνουν ότι εκείνο που τους ανησυχεί ιδιαίτερα είναι το ότι χρόνια μετά παραμένουν οι επιδράσεις των υπερβολικών ωρών παρακολούθησης τηλεόρασης.
Οι αρνητικές αυτές επιπτώσεις σε σημαντικούς τομείς της ζωής του παιδιού πρέπει να ωθούν τους γονείς να μην εγκαταλείπουν τα μικρά παιδιά τους μπροστά  στην τηλεόραση. Αντίθετα να επιδιώκουν να κάνουν διάφορες δραστηριότητες μαζί τους όπως δημιουργικά παιχνίδια, διάβασμα, να τρώνε και να συνομιλούν μαζί τους όσο το δυνατό περισσότερο.
Η παρακολούθηση τηλεόρασης από μικρά παιδιά, ηλικίας από 2 έως 5 ετών να γίνεται με προσεκτικό τρόπο, με επίβλεψη από τους γονείς και να επιλέγονται ποιοτικά εκπαιδευτικά ή ψυχαγωγικά προγράμματα.
Οι γονείς δεν πρέπει να ξεχνούν ότι εκτός από την ανατροφή που οι ίδιοι προσφέρουν στα παιδιά τους, υπάρχουν και άλλοι σημαντικοί παράγοντες στο περιβάλλον των παιδιών τους όπως η τηλεόραση που είναι δυνατόν να έχουν καθοριστική και μακροχρόνια επίδραση στην ανάπτυξη των πνευματικών ικανοτήτων, στην συμπεριφορά, την υγεία και γενικά στο μέλλον των παιδιών τους. 

Πηγή     sciencearchives.wordpress.com

Σχόλια