Γιατί δεν πρέπει να είσαστε επικριτικοί με το παιδί



Το παιδί μεγαλώνει εξίσου λανθασμένα τόσο με τον υπερβολικό έπαινο, όσο και με τη μόνιμα επικριτική στάση των γονιών του. Πάμε όμως να δούμε αναλυτικά τους λόγους που είναι λανθασμένος ο δεύτερος τρόπος συμπεριφοράς σας:

  • Το μοναδικό σας μέλημα είναι να μεγαλώσετε σωστά το παιδί σας. Είναι δεδομένο ότι θα κάνετε λάθη στην ανατροφή, είναι εξίσου δεδομένο ότι και το παιδί θα κάνει λάθη, όμως το μυαλό σας θα πρέπει να είναι στο πώς θα γίνουν όλα όπως πρέπει και όχι να μειώνετε το μικρό σας.

  • Αν έχετε στο μυαλό σας ότι με τη συνεχώς επικριτική στάση απέναντι στο παιδί, το βοηθάτε να βελτιωθεί, σας λέμε ότι κάνετε λάθος. Τα παιδιά δεν έχουν τα αντανακλαστικά ορισμένων ενηλίκων, οι οποίοι επιστρατεύουν τον καλώς εννοούμενο εγωισμό τους όταν τους αμφισβητούν.

  • Το παιδί έχει ανάγκη να νιώθει διαρκώς τη στήριξή σας και την εμπιστοσύνη σας στις δυνατότητές του. Μόνο έτσι μπορεί να σταθεί στα πόδια του και να διαμορφώσει μια ισορροπημένη προσωπικότητα σε βάθος χρόνου.

  • Αντί σε ένα θέμα να σταθείτε μόνο στα λάθη που έκανε το παιδί, θα ήταν πιο χρήσιμο να το επιβραβεύσετε για όσα έκανε καλά και να εκφράσετε παράλληλα την πεποίθησή σας ότι μελλοντικά θα τα πάει ακόμα καλύτερα. Έτσι, θα έχει κίνητρο να συνεχίσει την προσπάθεια με ζήλο.

  • Όσο και να σας φανεί περίεργο, το να βοηθήσετε το παιδί χωρίς να το ζητήσει, σε κάτι μάλιστα που εκ των πραγμάτων μπορεί να καταφέρει μόνο του, είναι έμμεση επίκριση και αμφισβήτηση των ικανοτήτων του. Άρα λοιπόν η βοήθεια να δίνεται μόνο όταν αντικειμενικά τη χρειάζεται το μικρό σας.

Πηγή    mother.gr

Σχόλια