Πώς να προετοιμάσετε το παιδί σας για το νηπιαγωγείο



Αν το μικρό σας τον προσεχή Σεπτέμβριο πρόκειται να πάει στο νηπιαγωγείο, καλό θα είναι να εκμεταλλευτείτε τους καλοκαιρινούς μήνες για να το προετοιμάσετε κατάλληλα. Και όταν λέμε να το προετοιμάσετε, δεν εννοούμε σε γνωστικό επίπεδο, αλλά σε άλλες, σημαντικές δεξιότητες που τα παιδιά καλό θα είναι να κατέχουν. Πιο συγκεκριμένα:


  • Να ακούει και να εκτελεί εντολές: 
    Είναι σημαντικό να μιλάτε στο παιδί σας, να του δίνετε εντολές, να του αναθέτετε αρμοδιότητες (κατάλληλες πάντα με την ηλικία του) και να παρακολουθείτε αν μπορεί να τις φέρει εις πέρας. Έτσι θα ξέρετε αν μπορεί να σταθεί με επιτυχία μέσα σε μια τάξη.

  • Να κάθεται ήσυχο για να ακούσει μια ιστορία: Αυτό μπορείτε να το πετύχετε διαβάζοντας καθημερινά στο παιδί σας, εξασφαλίζοντας έτσι ότι δε θα διακόπτει εκατό φορές τη δασκάλα του με άσχετες ερωτήσεις, όταν εκείνη προσπαθεί να διαβάσει ένα παραμύθι στην τάξη.

  • Να μπορεί να αυτοεξυπηρετείται: Δηλαδή να τρώει μόνο του άνετα (π.χ. να μπορεί να ανοίξει ένα χυμό ή μια συσκευασία γιαουρτιού), να μπορεί να ντυθεί μόνο του (φερμουάρ, κουμπιά) και φυσικά να μπορεί να πάει μόνο του στην τουαλέτα.

  • Να συνεργάζεται, να περιμένει τη σειρά του κλπ: Μπορεί στο σπίτι να είναι το κέντρο του σύμπαντος, όμως στο νηπιαγωγείο θα βρεθεί σε μια τάξη με άλλα 25 παιδάκια με τα οποία θα πρέπει να παίξει ήρεμα, να συνεργαστεί, να μοιραστεί κλπ.

Αν θέλετε, μπορείτε επίσης να προετοιμάσετε το παιδί σας σε απλά πράγματα, όπως πώς να κόβει με το ψαλίδι ή πώς να χρησιμοποιεί την κόλλα. Για τα υπόλοιπα, που αφορούν τα γράμματα, τους αριθμούς και γενικά το γνωστικό κομμάτι, δεν πρέπει να αγχώνεστε. Αυτά είναι πράγματα που θα μάθει από τη νηπιαγωγό. Η συμπεριφορά του όμως μέσα στη σχολική τάξη εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τα δικά σας μαθήματα.


Πηγή       mother.gr

Σχόλια