Όσο γρήγορα κι αν κάνετε, μην αφήσετε το παιδί μόνο του στο αυτοκίνητο


της Michelle Rose 
Απέχετε δύο λεπτά από τα μαγαζιά και το μωρό – μετά από μάχη με τον μπαμπούλα – αποκοιμιέται τελικά στο αυτοκίνητο. Είναι τόσο εξαντλημένο που δε σας πηγαίνει η καρδιά να το ξυπνήστε. Και απλά χρειάζεται να πεταχτείτε στο φούρνο που είναι σε 10 μέτρα απόσταση να αγοράσετε μια φραντζόλα ψωμί. Τι κάνετε;

α. το αφήνετε να κοιμάται ήσυχα για δύο λεπτά; ή
β. διακινδυνεύετε να το ξυπνήσετε μεταφέροντας το;
Ως μαμά που είχα δυο μωρά δύσκολα με το ύπνο, μπορώ να καταλάβω απόλυτα τον πειρασμό να το αφήσετε για ένα λεπτό. Αλλά οι ειδικοί στα θέματα ασφάλειας παιδιών μας προτρέπουν να επιλέγουμε πάντα να βγάζουμε το παιδί από το αυτοκίνητο.
Ο οργανισμός Kidsafe Victoria της Αυστραλίας έχει λανσάρει μία καμπάνια για να τοποθετηθούν πινακίδες «μην αφήνετε τα παιδιά στο αυτοκίνητο» σε όλα τα πάρκινγκ εμπορικών κέντρων και σούπερ-μάρκετ, με την ελπίδα ότι θα εξαπλωθούν και σε άλλα μέρη, όπως παιδικοί σταθμοί, νηπιαγωγεία ακόμα και βενζινάδικα.
Όλα αυτά αφού την περσινή χρονιά χρειάστηκε να διασωθούν 1165 παιδιά από κλειδωμένα αυτοκίνητα. Το ανησυχητικό ήταν ότι παρ’ όλες τις προειδοποιήσεις, οι καλοκαιρινοί μήνες ήταν η πιο έντονη περίοδος με μέσο όρο 4 διασώσεις την ημέρα. Τα μισά από τα τηλεφωνήματα έγιναν μεταξύ 11 πμ και 3 πμ, τη πιο ζεστή ώρα της ημέρας. Αλλά συμβαίνει και σε πιο δροσερές περιόδους. Για παράδειγμα πέρσι σε έναν από τους μήνες του φθινοπώρου διασώθηκαν 450 παιδιά.
Η πρόεδρος του Kidsafe Victoria, Erica Edmands λέει ότι ο αριθμός των παιδιών που αφήνονται μόνα στο αυτοκίνητο αυξάνεται, παρά την καμπάνια που έχει ξεκινήσει εδώ και μία δεκαετία. Λέει ότι η σηματοδότηση σε εισόδους πάρκινγκ θα παίξει σημαντικό ρόλο στην αφύπνιση γονιών, παππούδων και ανθρώπων που φροντίζουν τα παιδιά. «Μια πινακίδα $70 που τη βλέπουν χιλιάδες άνθρωποι κάθε μέρα λίγο πριν να παρκάρουν το αυτοκίνητο, είναι μια σημαντική υπενθύμιση που μπορεί να σώσει ζωές», λέει.
Η θερμοκρασία μέσα σε ένα αυτοκίνητο μπορεί να εκτοξευτεί στους 50C μέσα σε λίγα λεπτά, που μπορεί να οδηγήσει σε αναισθησία, σοκ, ανεπάρκεια οργάνων ακόμα και θάνατο. Ακόμα και στις χαμηλότερες θερμοκρασίες, παιδιά και μωρά μπορούν να αρρωστήσουν πολύ γρήγορα. Όσο γρήγορα κι αν νομίζετε ότι θα κάνετε, ποτέ μην αφήσετε παιδί μόνο του σε αυτοκίνητο. Πάντοτε να το παίρνετε μαζί σας. Η προσπάθεια που θα καταβάλετε να πάρετε το παιδί μαζί σας, δεν είναι τίποτα μπροστά στη ζημιά που μπορεί να προκληθεί, αν το αφήσετε σε ένα αυτοκίνητο που θα υπερθερμανθεί.
Η κυρία Edmands λέει ότι ο καλός προγραμματισμός είναι κλειδί προκειμένου να αποφύγετε καταστάσεις που θα σας φέρουν αντιμέτωπους με αυτό το δίλημμα. «Αν θέλετε να πεταχτείτε για βενζίνη ή στο σούπερ-μάρκετ για ένα-δυο πράγματα, μην έχετε μαζί σας τα παιδιά αν γίνεται». Λέει ότι πολλοί άνθρωποι πιστεύουν λανθασμένα ότι επειδή είχαν ανοιχτό το air-condition, το αυτοκίνητο θα παραμείνει δροσερό. Στη πραγματικότητα τα πρώτα λίγα λεπτά είναι που η θερμοκρασία του αυτοκινήτου ανεβαίνει. «Παίρνετε αποφάσεις σε κλάσματα του δευτερολέπτου μερικές φορές, αλλά το ρίσκο είναι πολύ μεγαλύτερο από όσο μπορείτε να συνειδητοποιήσετε».
Μερικές φορές τα στραμμένα προς τα πίσω βρεφικά καρεκλάκια έχουν σαν αποτέλεσμα οι γονείς ή οι baby-sitters να ξεχάσουν τα παιδιά στο αυτοκίνητο, γιατί δεν μπορούν να τα δουν ή να τα ακούσουν. «Αν πάρετε τα παιδιά μαζί σας, βάλτε την τσάντα σας στο πίσω κάθισμα μαζί τους, ώστε να πρέπει να την πιάσετε πριν να βγείτε από το αυτοκίνητο», προσθέτει.
της Michelle Rose από το Babyology

Πηγή     mikroimegaloi.gr


Σχόλια