Τι να κάνετε όταν το παιδί σας μιλάει άσχημα;




Δεν υπάρχει γονιός στον πλανήτη που να μην έχει βρεθεί αντιμέτωπος με αυτό το πρόβλημα. Να βλέπει το αγγελούδι του να χρησιμοποιεί λέξεις και εκφράσεις που δεν θα έπρεπε να βγαίνουν από παιδικά χείλη! Οι αντιδράσεις ποικίλουν. Ορισμένοι γονείς σοκάρονται, άλλοι βάζουν τις φωνές, ορισμένοι ίσως και τιμωρίες.

Γιατί όμως, βρίζουν τα παιδιά και πως θα το σταματήσουμε;

Τα παιδιά επαναλαμβάνουν μία βρισιά που άκουσαν είτε για να μιμηθούν είτε για να τραβήξουν την προσοχή μας ή ακόμη και για να δείξουν στους γονείς τους ότι είναι ανεξάρτητα. Μπορεί να μην αντιλαμβάνονται τη σημασία της βρισιάς, είναι ικανά όμως να διαισθανθούν τη συναισθηματική φόρτιση της λέξης όταν σας ακούνε να την προφέρετε με τόση ένταση!

Η Αμερικανική Παιδιατρική Ακαδημία συμβουλεύει τα εξής:

«Από τη σκοπιά του παιδιού αυτές είναι οι λέξεις που έχουν τη μεγαλύτερη δύναμη από όλες. Ακούει τους «μεγάλους» να τις εκστομίζουν όταν είναι ιδιαίτερα θυμωμένοι, υπό το κράτος έντονης συγκίνησης και, όταν τις χρησιμοποιεί, εισπράττει τέτοιου είδους αντιδράσεις. Ποιος είναι ο καλύτερος τρόπος για να σταματήσετε αυτή τη συμπεριφορά; Να δίνετε το καλό παράδειγμα, κάνοντας συνειδητή προσπάθεια να μην χρησιμοποιείται τις λέξεις αυτές, ακόμη και όταν είστε υπό το κράτος πίεσης. Παράλληλα, προσπαθήστε να κάνετε το παιδί σας να τις χρησιμοποιεί όσο το δυνατόν λιγότερο με το να μην δίνετε σημασία όταν τις λέει. Το πιθανότερο είναι ότι δεν έχει ιδέα τι μπορεί να σημαίνουν πραγματικά. Εκείνο που το γοητεύει είναι η ενέργειά τους.»
  • Με άλλα λόγια, πρέπει να προσέχετε πολύ τη γλώσσα που οι ίδιοι χρησιμοποιείται όταν είστε μπροστά στο παιδί σας. Αν αισθάνεστε εκνευρισμένοι και θέλετε να ξεσπάσετε σε βρισιές, καλύτερα να πάτε σ’ ένα δωμάτιο του σπιτιού όπου θα είστε μόνοι σας και δεν θα μπορεί να σας ακούσει.
  • Η αντίδρασή σας μόλις ακούσετε μία άσχημη λέξη από το στόμα του παιδιού σας είναι πολύ σημαντική. Μην αντιδράσετε έντονα, θυμώνοντας ή φωνάζοντας και ασφαλώς μην μπείτε στη διαδικασία να εκστομίσετε φράσεις ελέγχου, του τύπου «Μην σε ξανακούσω να το λες αυτό». Για αρχή δοκιμάστε να αγνοήσετε παντελώς αυτό που ακούσατε. Η αντίδρασή σας αυτή μπορεί να το παραξενέψει και τελικά το παιδί να χάσει το ενδιαφέρον του γι’ αυτή τη λέξη.
  • Κατ’ ουδένα λόγο μη γελάτε όταν το παιδί λέει βρισιές, ακόμη κι αν αρχικά σας φανεί χαριτωμένο. Το γέλιο σας θα θεωρηθεί επιβράβευση και θα ενθαρρύνει το παιδί να ξαναμιλήσει με αυτό τον τρόπο. Επίσης, αποθαρρύνετε τους γύρω σας (π.χ. τους θείους του παιδιού) από το να επιβραβεύουν το παιδί σας όταν πει κάτι άσχημο με φράσεις του τύπου «Μπράβο παιδί μου», «Πες τα», κλπ.
  • Αν το παιδί συνεχίζει παρά την επιδεικτική αδιαφορία που επιδεικνύετε στις βρισιές, τότε η τακτική σας ίσως να πρέπει να αλλάξει. Προσπαθήστε να εξηγήσετε στο παιδί σας ότι οι άνθρωποι γύρω του που ακούνε αυτές τις προσβλητικές λέξεις μπορεί να αισθάνονται άβολα και άσχημα. Μην του προκαλέσετε ενοχές, απλά διδάξτε του ότι οι πράξεις του έχουν συνέπειες. Για παράδειγμα, αν το παιδί σας ξεκινήσει να βρίζει σε ένα χώρο όπου βρίσκονται κι άλλα παιδιά, πάρτε το από το χέρι και απομακρύνετέ το ήρεμα από εκεί, εξηγώντας ότι τα υπόλοιπα παιδάκια προτιμάνε να παίζουν ήσυχα χωρίς να ακούνε άσχημες λέξεις. Πείτε για παράδειγμα «Λυπάμαι που πρέπει να φύγουμε, αλλά εδώ δεν επιτρέπεται να μιλάμε με αυτό τον τρόπο». Μην το κάνετε να φανεί ως τιμωρία, αλλά ως φυσική συνέπεια της πράξης του.
  • Τέλος, δοκιμάστε να δώσετε στο παιδί σας εναλλακτικές επιλογές! Εξηγήστε ότι καταλαβαίνετε πως μάλλον αισθάνεται θυμωμένο για να χρησιμοποιεί τέτοια λέξη και πως είναι καλό να μην χρησιμοποιείται από παιδιά. Αντί για αυτή τη λέξη προτείνετε του να πει κάποια πιο ήπια φράση, όπως π.χ. «Άι στο καλό»
Πηγή    yolife.gr




Σχόλια