Και κάπως έτσι περιορίζουμε τα όνειρα των παιδιών μας…


Και κάπως έτσι περιορίζουμε τα όνειρα των παιδιών μας…

Πολλές φορές λέμε πράγματα στα παιδιά μας  για τα οποία μετανιώνουμε και νιώθουμε ότι είμαστε κακοί γονείς.
Η αλήθεια είναι πως όλοι μας θα ξεφύγουμε κάποια στιγμή απλά κάποιες φορές πρέπει να
προσέχουμε ακόμη περισσότερο επειδή μπορεί να περιορίζουμε τα όνειρα των παιδιών μας χωρίς να το θέλουμε.
Πριν πείτε πως είναι δυνατόν κάποιος γονιός να περιορίζει τα όνειρα των παιδιών του; Ρίξτε μια ματιά στα παρακάτω…
Αν το παιδί σας έχει μια ιδέα , έναν στόχο και ένα σχέδιο και εσείς αμέσως του υποδεικνύετε ότι τα κάνει όλα λάθος  και του λέτε πως δεν πρόκειται να πετύχει τότε περιορίζετε τα όνειρά του. Αντί λοιπόν να του λέτε πως δεν θα λειτουργήσει επικεντρωθείτε στα καλά και στο όνειρο που έχει το παιδί σας.   Αν θέλετε να δει τα αδύναμα σημεία στην ιδέα του τότε μπορείτε να του κάνετε ερωτήσεις.
Μην είστε υπερπροστατευτικοί. Φυσικά και θέλετε τα παιδιά σας να είναι ασφαλή και σκέφτεστε συνεχώς τους κινδύνους που μπορεί να κρύβουν οι πράξεις τους αλλά μην φέρνετε πάντα την καταστροφή.  Το μόνο που θα καταφέρετε είναι τα παιδιά σας να φοβούνται και την σκιά τους και να μην θέλουν να αποκτήσουν εμπειρίες στην ζωή τους.
Μην αναλαμβάνετε τα πάντα εσείς. Θέλει να ξεκινήσει ένα νέο άθλημα; Μην το βομβαρδίζετε με βίντεο σχετικά με αυτό το άθλημα και κατευθείαν του λέτε τι να κάνει και πως να το κάνει. Θα νιώσει πως πνίγεται από τις υπερβολικές πληροφορίες και τελικά θα χάσει το ενδιαφέρον του. Αφήστε το να προσπαθήσει και λίγο μόνο του.
Μην φοβάστε πως θα πληγωθούν και τα αποθαρρύνετε. Είναι λογικό να μην θέλετε να απογοητευτεί αλλά πρέπει να το αφήσετε να  δοκιμάσει ακόμη και αν αποτύχει. Πολλές φορές θα αποτύχει αλλά θα μάθει σημαντικά πράγματα από αυτή την αποτυχία. Πρέπει λοιπόν να το αφήσετε να δοκιμάσει τις δυνάμεις του και τις αντοχές του.
Μην τα περιορίζετε και δεν τους δίνετε επιλογές. Αν είστε σίγουροι πως το παιδί σας δεν θα πετύχει σε κάτι μην το απορρίπτετε κατευθείαν. Δώστε του επιλογές να κάνει κάτι άλλο ή να χρησιμοποιήσει μια άλλη τακτική αν δεν πετύχει.
Μην περιορίζετε τα όνειρά των παιδιών σας λοιπόν!
Πηγή       babyradio.gr

Σχόλια