Όταν το παιδί είναι διστακτικό



Τα παιδιά ανακαλύπτουν σταδιακά τον κόσμο γύρω τους, το καθένα με τον τρόπο του και με το...χρόνο του. Τι γίνεται όμως όταν το παιδί δείχνει σχεδόν πάντα δισταγμό μπροστά σε κάτι νέο; 

  • Καλό είναι να θέσετε τις προσδοκίες σας σε ρεαλιστική βάση. Μην περιμένετε το παιδί σας να έχει αυτοπεποίθηση σε τόσο μικρή ηλικία, ούτε να δείτε θεαματικές αλλαγές προς το καλύτερο από τη μια μέρα στην άλλη.

  • Όταν το παιδί φοβάται να δοκιμάσει τις δυνάμεις του επειδή είναι συνεσταλμένο ή άτολμο, μην το πιέσετε να κάνει κάτι παρά τη θέλησή του. Δώστε του χρόνο να βγει από το καβούκι του όταν εκείνο κρίνει ότι είναι η κατάλληλη στιγμή.

  • Ακόμα και να έχει τη θέληση να δοκιμάσει κάτι νέο, λόγω απειρίας δε θα ξέρει πώς να το κάνει. Σε αυτή την περίπτωση λοιπόν θα πρέπει να βρείτε το κατάλληλο timing που να είναι ήρεμο και δεκτικό, ώστε να του δείξετε διακριτικά το δρόμο.

  • Είναι δεδομένο ότι θα υπάρξουν φορές που θα δειλιάσει την τελευταία στιγμή ή θα φοβηθεί να κάνει το βήμα εμπρός όταν έχει απογοητευτεί σε προηγούμενη προσπάθεια. Δώστε του το κίνητρο να δοκιμάσει, χωρίς όμως να αφήσετε να εννοηθεί ότι σίγουρα αυτή τη φορά θα πάνε όλα καλά.

  • Ουσιαστικά, θα πρέπει να γίνει σταδιακά σαφές στο μυαλό του παιδιού ότι τα λάθη και οι απογοητεύσεις είναι στο πρόγραμμα όταν βιώνουμε νέες εμπειρίες. Με το να καθόμαστε αδρανείς και φοβισμένοι, δε γινόμαστε σοφότεροι.

Πηγή        mother.gr

Σχόλια