Δεν είναι καιρός να της πείτε ότι είναι και έξυπνη;

Συγκλονιστικό σποτ για τα κοινωνικά στερεότυπα: Γιατί μια γυναίκα δεν μπορεί να γίνει επιστήμονας; [βίντεο]

Αμερικάνικη εταιρεία τηλεπικοινωνιών δημιούργησε ένα διαφημιστικό σποτ που περνάει δεκάδες μηνύματα κατά των κοινωνικών στερεοτύπων που επηρεάζουν την πορεία των γυναικών.

Η εν λόγω εταιρεία δημοσιοποίησε το συγκεκριμένο σποτ έπειτα από τα θλιβερά στατιστικά στοιχεία που εξέδωσε το Εθνικό Ίδρυμα Επιστημών των ΗΠΑ, σύμφωνα με τα οποία ενώ το 66% κοριτσιών λένε ότι στο δημοτικό ότι τους αρέσουν οι επιστήμες και τα μαθηματικά, μόνο το 18% του συνόλου των γυναικών σπουδάζουν και ακολουθούν στη ζωή τους κάτι αντίστοιχο.

Κατά καιρούς πολλοί έχουν προσπαθήσει να δώσουν ερμηνείες για τα παραπάνω στοιχεία. Η διαφήμιση  της Verizon τονίζει πόσο μεγάλο ρόλο παίζουν τα κοινωνικά στερεότυπα, που τελικά ωθούν τα κορίτσια μακριά από τις επιστήμες από τα πρώτα χρόνια της παιδικής ηλικίας τους.

Στο βίντεο παρακολουθούμε την ανάπτυξη ενός κοριτσιού από την πολύ μικρή ηλικία του μέχρι που γίνεται έφηβη. Το κορίτσι στο βίντεο περιπλανιέται μέσα από τη φύση, εξετάζει, ζώα, δημιουργεί,ασχολείται με την αστρονομία και χτίζει έναν πύραυλο με τον μεγαλύτερο αδελφό της.Όμως από όλους γύρω της ακούει ατάκες που δεν την ενθαρρύνουν να ασχοληθεί με τις επιστήμες. Χαρακτηριστικά ακούγονται στο βίντεο σχόλια όπως «Ποιο είναι όμορφο κορίτσι μου;» «Μην λερώσεις το φόρεμα σου» και «Να είσαι προσεκτική με αυτό…Γιατί δεν αφήνεις να το κάνει αυτό ο αδερφός σου καλύτερα;»

Η διαφήμιση σύντομα αλλά παραστατικά δείχνει πως τέτοιου είδους δηλώσεις αποθαρρύνουν ένα κορίτσι από το δρόμο που θα επιθυμούσε να πάρει και το οδηγούν να ασχολείται με άλλα θέματα όπως για παράδειγμα με την εξωτερική του εμφάνιση.

Το βίντεο τελειώνει με το εξής ερώτημα: Δεν είναι καιρός να της πείτε ότι είναι και έξυπνη;




Πηγή        symvstathmos.wordpress.com


Σχόλια