Νήπιο και αυτοκίνητο. Οι απαραίτητοι κανόνες ασφαλείας


από την Μαριάννα Σπυράκου
Το παιδί χρειάζεται να μπαίνει όλο και συχνότερα στο αυτοκίνητο, γεγονός που συνεπάγεται υιοθέτηση βασικών κανόνων ασφαλείας. Εικόνες που συναντούμε στο δρόμο με παιδιά κολλημένα στο παρμπρίζ, χωρίς ζώνη στο μπροστινό κάθισμα, είναι εικόνες πλήρους ανευθυνότητας που δεν ταιριάζουν σε νοήμονες γονείς. Δε θα πρέπει να κάνουμε καμία παραχώρηση σχετικά με τη θέση του παιδιού.
Μέχρι να μπει στην εφηβεία θα πρέπει
να κάθεται στις πίσω θέσεις και πάντα φορώντας τη ζώνη του. Δεν υπάρχουν δικαιολογίες που να επιτρέπουν σε κανέναν γονέα να μην φορέσει ζώνη στο παιδί και φυσικά θα πρέπει και ο ίδιος να δίνει το καλό παράδειγμα.
Πολλοί γονείς συνεχίζουν και χρησιμοποιούν το παιδικό καθισματάκι μέχρι κάποια ηλικία, κάτι το οποίο δεν είναι απολύτως απαγορευτικό αν το παιδί αισθάνεται άνετα πάνω σε αυτό. Επίσης, είναι σημαντικό να εξηγούμε στο παιδί, ακόμα και αν είναι πολύ μικρό, πως η οδήγηση θέλει προσοχή και θα πρέπει να είμαστε όλοι ήρεμοι όσο βρισκόμαστε μέσα στο αυτοκίνητο, για να μπορεί ο οδηγός να συγκεντρωθεί. Τέτοιες έννοιες μεταλαμπαδεύουν πολύτιμη οδηγική συνείδηση από νωρίς.
Καλό είναι να κλειδώνουμε τις πίσω πόρτες για να μην υπάρξει κίνδυνος να ανοίξει όσο είμαστε εν κινήσει, ενώ θα πρέπει να καταστήσουμε σαφές πως δεν θα ανοίγει την πόρτα αν δεν του υποδείξεις εσύ πότε πρέπει. Βάλε το στη διαδικασία να κοιτάει και εκείνο από το πίσω τζάμι πότε δεν έρχεται κάποιο αυτοκίνητο ή ποδήλατο, ώστε να γνωρίζει το λόγο που δεν πρέπει να ανοίγει απευθείας την πόρτα και να μην έχει απλά μια παθητική στάση.
Παράλληλα, ζήτησε του να δίνει προσοχή σε χώρους που παρκάρετε, γιατί μετακινούνται πολλά αυτοκίνητα και μπορεί να υπάρξει κίνδυνος. Διασφάλισέ του ότι εσύ θα είσαι δίπλα του για να το προσέχεις, ώστε να μην του δημιουργηθεί πανικός σχετικά με το αυτοκίνητο και τους δρόμους, αλλά ότι είναι καλό να αρχίσει και εκείνο να παρατηρεί και να προσέχει γύρω του.
Τέλος, φρόντισε να έχεις ένα καλά συντηρημένο αυτοκίνητο, που θα πληροί όλους τους κανόνες ασφαλείας και φυσικά να είσαι μια καλή οδηγός. Μπορεί τα ατυχήματα να μην είναι πάντα στο χέρι του ενός, όμως οι πιθανότητες μειώνονται στο ελάχιστο όταν είμαστε προσεκτικοί, δεν τρέχουμε και σεβόμαστε όλες τις οδηγίες του κώδικα οδικής κυκλοφορίας.
Πηγή      dearmom.gr

Σχόλια