Ποιες αξίες μπορεί να έχει αφομοιώσει μέχρι τα 5 του χρόνια;


Ήδη από τα πρώτα χρόνια της ζωής του μπορείτε να το φέρετε σε επαφή με πέντε βασικές αξίες, ιδιαίτερα σημαντικές για την προσωπικότητά του. Ποιες είναι αυτές και πώς μπορείτε να τις εμφυσήσετε;

Ειλικρίνεια
Για να του δείξετε πως η ειλικρίνεια είναι μια από τις σημαντικότερες αξίες, γίνετε το παράδειγμα και βοηθήστε το να αντιληφθεί με τις πράξεις ότι είστε ειλικρινείς με τους γύρω σας. Αν συνειδητοποιήσετε ότι το μικρό σας λέει ψέματα, μην αντιδράσετε υπερβολικά αλλά βοηθήστε το να βρει έναν τρόπο για να πει τελικά την αλήθεια, π.χ. αν δεν παραδέχεται ότι έχει κάνει αφήστε του λίγο χρόνο να σκεφτεί.
Δικαιοσύνη 
Ενθαρρύνετε το μικρό σας να διορθώσει ένα λάθος που έκανε, να κατανοήσει τις συνέπειες που έχει η πράξη του απέναντι στους άλλους και να επανορθώσει με πράξεις. Για παράδειγμα μπορεί να χαρίσει το φορτηγάκι του στο παιδάκι που έπαιζαν μαζί και του χάλασε το παιχνίδι του. Μπορεί αρχικά να είναι δύσκολο εγχείρημα, αλλά με λίγη προσπάθεια θα τα καταφέρετε.
Αποφασιστικότητα για να αντιμετωπίζει τις προκλήσεις. Ο πιο εύκολος τρόπος για να καλλιεργήσετε την αποφασιστικότητα είναι να αποφύγετε να το επιβραβεύετε με το παραμικρό και κυρίως να ενθαρρύνετε την προσπάθεια.
Ενσυναίσθηση 
Σιγά σιγά το μικρό σας θα αρχίσει να καταλαβαίνει ότι τα λόγια και οι πράξεις του έχουν αντίκτυπο και προκαλούν θετικά ή αρνητικά συναισθήματα στους άλλους ανθρώπους. Δώστε όνομα στα συναισθήματα για να το βοηθήσετε να συνειδητοποιεί τι είναι αυτό που νιώθει κάθε φορά ώστε να αρχίσει να κατανοεί και τα συναισθήματα των άλλων ανθρώπων.
Αγάπη 
Δείξτε απλόχερα την τρυφερότητα και την αγάπη σας τόσο προς εκείνο όσο και προς τους άλλους ενήλικες όταν είναι μπροστά. Όσο περισσότερο εκφράζεστε και του δείχνετε με απλές πράξεις ότι το αγαπάτε, τόσο εκείνο θα σας ανταποδίδει την αγάπη του με αγκαλιές και φιλιά.

Σχόλια