Το πιο συχνό λάθος των γονιών όταν πειθαρχούν τα παιδιά τους



Οι περισσότεροι γονείς όταν έρχονται αντιμέτωποι με μια άσχημη συμπεριφορά του παιδιού τους, προσπαθούν να την αλλάξουν χρησιμοποιώντας διάφορα μέσα, από συμβουλές και δωροδοκίες, μέχρι απειλές και τιμωρίες.

Ωστόσο πάνω στη βιασύνη τους να διορθώσουν αυτό που θεωρούν κακό,
κάνουν ένα πολύ σημαντικό λάθος:στέκονται αποκλειστικά και μόνο στην άσχημη συμπεριφορά και δεν αναζητούν την αιτία της.

Αυτό έχει ως αποτέλεσμα η συμπεριφορά να διορθώνεται πρόσκαιρα, είτε επειδή το παιδί φοβάται ότι θα τιμωρηθεί, είτε επειδή καταφέρνει να κερδίσει κάτι που του τάξατε, αλλά η αιτία παραμένει. Και όσο η αιτία παραμένει χωρίς να της δοθεί η δέουσα προσοχή, τόσο σίγουρο είναι ότι η άσχημη συμπεριφορά θα επαναληφθεί στο μέλλον.

Πολλές φορές τα παιδιά είναι πιθανόν να κάνουν χαζομάρες και να φέρονται τελείως αψυχολόγητα και χωρίς να υπάρχει κανένας λόγος. Όμως τις περισσότερες φορές μια επαναλαμβανόμενη άσχημη συμπεριφορά έχει κάπου τις ρίζες της, οι όποιες μπορεί να βρίσκονται σε κάτι απλό, όπως ένα παιδί που νυστάζει, πεινά, είναι κουρασμένο κλπ ή σε κάτι πιο σύνθετο.

Για παράδειγμα, μπορεί το παιδί με αυτό τον τρόπο να αναζητά την προσοχή των γονιών του, μπορεί να εκδηλώνει το θυμό ή τη ζήλια του, μπορεί να θέλει να δοκιμάσει τα όριά του τεστάροντας τους γονείς του κλπ. Γι’ αυτό το λόγο καλό θα είναι πριν σπεύσετε να διορθώσετε μια αρνητική συμπεριφορά του παιδιού σας, να αναζητήσετε και να ασχοληθείτε με την αιτία που την πυροδότησε. Διορθώνοντας την αιτία έχετε πολλές πιθανότητες να διορθώσετε οριστικά και τη συμπεριφορά.

Πηγή      mother.gr

Σχόλια