Γιατί οι γονείς πρέπει να διαβάζουν βιβλία στα μικρά παιδιά τους


Όλοι γνωρίζουμε ότι το να διαβάζουμε στα παιδιά μας είναι πολύ σημαντικό. Είναι σχεδόν απαραίτητο αν θέλουμε να μεγαλώσουμε παιδιά που με τη σειρά τους θα γίνουν καλοί και ποιοτικοί αναγνώστες και θα αγαπήσουν το βιβλίο και την ψυχαγωγία που μπορεί να τους προσφέρει. Πιο συγκεκριμένα το συστηματικό διάβασμα στα παιδιά μπορεί να τα βοηθήσει:

γράφει η Μάρλεν Κεφαλίδου, Νηπιαγωγός – Μουσικός 

Να κατανοήσουν τα συναισθήματά τους 

Τα συναισθήματα και η κατανόησή τους είναι ένα δύσκολο κομμάτι στις σχέσεις γονιού και παιδιού. Είναι πολύ σημαντικό το παιδί να μάθει να αναγνωρίζει αλλά και να εκφράζει τα συναισθήματά του. Πολλές φορές τα μικρά παιδιά καταπιέζουν τα συναισθήματά τους ειδικά τα αρνητικά, γιατί φοβούνται να μην γίνουν δυσάρεστα προς τους ενήλικες. Μέσα από κατάλληλες ιστορίες και παραμύθια τα παιδιά μαθαίνουν να αναγνωρίζουν και να αποδέχονται τα συναισθήματά τους. Όταν τους διαβάζουμε ιστορίες με ήρωες που νιώθουν παρόμοια με τα δικά τους συναισθήματα κατανοούν ότι το να αισθάνονται με αυτόν τον τρόπο, είναι φυσικό και αποδεκτό. Επίσης, μέσα στις ιστορίες, πολλές φορές, βρίσκουν και τον σωστό τρόπο να τα εκφράσουν – ανάλογα με τις ενέργειες του εκάστοτε ήρωα. 

Να αναπτύξουν την φαντασία τους 

Όταν διαβάζουμε στα μικρά παιδιά τα βοηθάμε να αναπτύξουν τη φαντασία τους. Η φαντασία θα βοηθήσει τα παιδιά στο παιχνίδι τους που είναι –ή πρέπει να είναι – η σημαντικότερη ασχολία τους, στις μικρές ηλικίες. Τα περισσότερα μικρά παιδιά άλλωστε, έχουν ήδη ανεπτυγμένη φαντασία, το διάβασμα θα τα βοηθήσει να αναπτυχθεί ακόμη περισσότερο. Τα παιδιά χρησιμοποιούν τις ιστορίες και τους ήρωες τους στο παιχνίδι ρόλων, που είναι ένα από τα σημαντικότερα παιχνίδια της προσχολικής ηλικίας.



Να αγαπήσουν το διάβασμα 


Τα παιδιά που τους διαβάζουν έχουν πολύ περισσότερες πιθανότητες να αγαπήσουν το διάβασμα και αυτό είναι πραγματικά ένα από τα καλύτερα δώρα που μπορούμε να κάνουμε στα παιδιά μας. Μεγαλώνοντας θα θέλουν να χαθούν στις σελίδες ενός καλού βιβλίου και θα απολαμβάνουν το διάβασμα όλο και περισσότερο. Αυτό όμως είναι μια συνήθεια που μαθαίνεται από νωρίς και η αξία της είναι ανεκτίμητη, καθώς το παιδί ανακαλεί την ευχαρίστηση που ένιωθε μικρό, όταν δεν ήξερε να διαβάζει και ο γονιός του διάβαζε ιστορίες. Το αίσθημα ασφάλειας και πληρότητας που ένιωθε τότε, αλλά και το δέσιμο με τους γονείς θα το συνοδεύουν υποσυνείδητα σε κάθε διάβασμά του. 

Να μάθουν να επιλύουν προβλήματα 

Αντιγράφοντας πολλές φορές τις ενέργειες ενός ήρωα βοηθάει το παιδί να μάθει το πώς να επιλύει προβλήματα με δημιουργικό τρόπο. Τα μικρά παιδιά γνωρίζουν τον κόσμο γύρω τους κάθε στιγμή και είναι σημαντικό να μάθουν ότι κάθε πράξη έχει συνέπειες. Ακούγοντας ιστορίες μαθαίνουν από τα σωστά και τα λάθη των ηρώων χωρίς να χρειάζεται να κάνουν δοκιμή τα ίδια, με δυσάρεστες πολλές φορές συνέπειες. Έτσι όταν το παιδί θα έρθει αντιμέτωπο με μια κατάσταση που δεν του είναι οικεία την έχει ακούσει όμως σε κάποια ιστορία θα γνωρίζει εξαρχής τις επιλογές που έχει για να την αντιμετωπίσει.



Να μάθουν να διαβάζουν ευκολότερα και ίσως γρηγορότερα 

Τα παιδιά που τους διαβάζουν συνέχεια οι γονείς τους βιβλία, συνήθως μαθαίνουν να διαβάζουν γρηγορότερα σε σχέση με τους συνομήλικούς τους. Μπορούμε να διαβάζουμε στα παιδιά μας από τη στιγμή που γεννιούνται ακόμα! Όσο περισσότερο τους διαβάζουμε τόσο πλουσιότερο λεξιλόγιο θα αναπτύξουν. Επίσης, θα γνωρίζουν από νωρίς τα βασικά όπως: τη φορά των λέξεων, πως γυρίζουμε μια σελίδα (από πού προς τα πού), ότι διαβάζουμε από πάνω προς τα κάτω κλπ. Ας μην ξεχνάμε και την οικειότητα που θα αποκτήσουν με τα γράμματα και τις φωνούλες που αυτά βγάζουν. 

Να περάσουν ποιοτικό χρόνο μαζί μας 

Η ώρα του διαβάσματος είναι μια ώρα ευχάριστη όχι μόνο για τα παιδιά μας αλλά και για εμάς. Είναι η ώρα που μπορούμε να περάσουμε ήσυχα με τα παιδιά μας, να τα χαϊδέψουμε, να πούμε τα «δικά» μας. Μπορούμε αν θέλουμε να δώσουμε και όνομα σε αυτήν την ασχολία μας. Μπορούμε να την πούμε «Η δική μας ώρα», «Η ώρα του χουχουλίσματος», «Η ώρα της αγκαλιάς» και ό,τι άλλο επιλέξουμε με τα μικρά μας.

O-dad-reading-to-so


Να μας κοινοποιήσουν έμμεσα τα ενδιαφέροντά τους 

Διαβάζοντας στα παιδιά μας, μας βοηθάει να γνωρίσουμε τα ενδιαφέροντα κι τις προτιμήσεις τους. Στην αρχή επιλέγουμε μόνοι μας τα βιβλία που θα τους διαβάσουμε. Όταν όμως τα παιδιά μεγαλώνουν – από τα 3 περίπου, ίσως και λίγο νωρίτερα- αναπτύσσουν το δικό τους γούστο σε σχέση με τα βιβλία και θέλουν να επιλέγουν βιβλία με ιστορίες που τα τραβούν το ενδιαφέρον. Θα μας ζητάνε να τους διαβάσουμε ξανά και ξανά το αγαπημένο τους παραμύθι – ιστορία. Όσο μεγαλώνουν τόσο πιο συγκεκριμένα θα γίνονται τα γούστα τους σχετικά με τα βιβλία και θα αρχίσουν να έχουν συγκεκριμένα αγαπημένα θέματα που θα επιθυμούν να αναφέρονται στα βιβλία που τους διαβάζουμε. Αν ένα μικρό παιδί για παράδειγμα αγαπάει τα αεροπλάνα είναι πιθανό να μας ζητάει να του διαβάσουμε το βιβλίο με τα αεροπλάνα, αν αγαπάει τα ζώα την ιστορία με τη γατούλα κλπ. Το διάβασμα είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να στηρίξουμε τα ενδιαφέροντα των παιδιών μας και να τα βοηθήσουμε να αναπτύξουν τις ανάλογες δεξιότητές. 

Να περάσουν την αγάπη για το διάβασμα και τα βιβλία στα δικά τους παιδιά 

Τα παιδιά που τους διαβάζουν, περνούν συνήθως την ίδια συνήθεια και αγάπη για το βιβλίο στα δικά τους παιδιά. Τα παιδιά άλλωστε, κάνουν αυτό που βιώνουν και ξέρουν. Αν μάθουν να ζουν με τα βιβλία, το ίδιο θα εφαρμόσουν και με τα δικά τους παιδιά στο μέλλον…

Πηγή     kindykids.gr

Σχόλια