Τι χρειάζεται ένα παιδί για να μεγαλώσει σωστά

Αποτέλεσμα εικόνας για Τι χρειάζεται ένα παιδί για να μεγαλώσει σωστά

Τα παιδιά μεγαλώνουν πολύ γρήγορα και πριν το καταλάβουμε έχουν γίνει ενήλικες. Οι γονείς πρέπει να βρισκόμαστε κοντά στο παιδί όχι μόνο φυσικά αλλά και συναισθηματικά.

Η θετική διαπαιδαγώγηση, είναι η κατάλληλη μέθοδος να ενθαρρύνουμε τα παιδιά μας να
ξεπεράσουν κάθε δύσκολη στιγμή, να πάρουν την σωστή απόφαση σε κάθε σημαντικό βήμα της ζωής τους ή δίλημμα.

Παράλληλα όμως ο γονιός, θα πρέπει να στέκεται διακριτικά δίπλα στο παιδί χωρίς να παρεμβαίνει πάντα, αλλά μόνο όταν χρειάζεται. Ο κύριος Στέλιος Μαντούδης, Αναπτυξιακός Εργοθεραπευτής, μας υπογραμμίζει  μερικούς χρήσιμους κανόνες- συμβουλές που θα πρέπει να θυμόμαστε κάθε φορά όταν είμαστε μαζί με το παιδί μας. Σας προτείνει  αυτές τις  συμβουλές γιατί,  από μελέτες που έχουν γίνει στο πανεπιστήμιο σε γονείς που τις εφάρμοσαν,  έχει αποδειχτεί ότι είναι εξαιρετικά αποτελεσματικές με θετική επίδραση στην συναισθηματική ανάπτυξη  του παιδιού:

Δώστε τους απλόχερα την αγάπη και τη φροντίδα σας

Τα παιδιά έχουν ανάγκη από τη στοργή σας. Μην πιστεύετε πως θεωρούν δεδομένη την αγάπη σας επειδή είστε γονείς τους. Εκφράστε τους τα συναισθήματα σας και να είστε σίγουροι πως μόνο θετική επιρροή έχει στην διαμόρφωση της ψυχικής τους υγείας.

Συμπεριλάβετε το στις αποφάσεις σας

Είναι σημαντικό για τα παιδιά να νιώθουν πως είναι ενεργά μέλη της οικογένειας τους. Προτού πάρετε μια απόφαση που αφορά εκείνο, θα ήταν προτιμότερο, να το συζητήσετε μαζί του και να ακούσετε τη γνώμη του. Αμέσως, θα νιώσει πως αρχίζει να αναλαμβάνει ευθύνες και θα φέρεται με περισσότερη ωριμότητα.

Ορίστε κανόνες στο σπίτι

Η βασική αρχή της διαπαιδαγώγησης του παιδιού είναι να μάθει να υπακούει σε κανόνες και να συμβιώνει με τα υπόλοιπα μέλη της οικογένειας. Βάλτε τους κανόνες σας και προσπαθήστε να του εξηγήσετε τους λόγους που πρέπει να τους υπακούει.

Παρατηρήστε τη συμπεριφορά του

Πολλές φορές το παιδί σας θα αναπτύσσει μια απρόσιτη συμπεριφορά και θα γκρινιάζει για απλά πράγματα. Παρατηρήστε εάν αυτό γίνεται κατά συρροή και κατά πόσο επηρεάζει την καθημερινότητα του. Αν δηλαδή του αποσπάει την προσοχή από άλλες δραστηριότητες του. Εάν πέσει στην αντίληψη σας ότι διογκώνεται, σας συμβουλεύουμε, να επισκεφτείτε έναν Ειδικό.

Η συμβουλή του Ειδικού

Η θετική διαπαιδαγώγηση δίνει έμφαση στα θετικά στοιχεία του παιδιού τα οποία αναδεικνύει και ενθαρρύνει. Τα τελευταία χρόνια πολλοί γονείς παρακολουθούν σεμινάρια και ομιλίες που προσφέρει δωρεάν η Ελληνική Eταιρεία Aναπτυξιακής Yγείας Παιδιών και Εφήβων( ΜΚΟ ) πάνω σε τεχνικές θετικής διαπαιδαγώγησης με θεαματικά αποτελέσματα.

Το να μεγαλώνεις ένα παιδί είναι σαν να δημιουργείς ένα έργο τέχνης. Είναι μοναδικό και εσύ ο γονέας είσαι ο δημιουργός. Αφεθείτε στην διαδικασία, ζήστε τις στιγμές με το παιδί σας, τόσο  τις καλές με τα γέλια,  όσο και τις δύσκολες με τις συγκρούσεις. Στο τέλος της διαδρομής, όλα μα όλα, θα φαίνονται ασήμαντα .

Πηγή   mandou.gr


Σχόλια