Ερωτήσεις για να βοηθήσετε τα παιδιά να σκέφτονται


Ερωτήσεις για να βοηθήσετε τα παιδιά να σκέφτονται

Υπάρχουν πολλές ερωτήσεις που χρησιμεύουν ως σημείο εκκίνησης για να βοηθήσετε τα παιδιά να σκεφτούν έξω από το κουτί κατά τη διάρκεια του παιχνιδιού. Πάμε να δούμε κάποιες από αυτές:
6-erotiseis-gia-na-skeftontai-ta-paidia-ekso-apo-to-koyti-icon11. Γιατί νομίζεις ότι ο πύργος έπεσε;
Αυτές οι ερωτήσεις ενθαρρύνουν τα παιδιά όχι μόνο να σκεφτούν περαιτέρω, αλλά και να λύσουν μόνοι τους το πρόβλημα. Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε τέτοιου είδους ερωτήσεις και όταν τα παιδιά ρωτάνε γιατί κάτι έχει συμβεί, παρά να τους δώσετε την απάντηση. Με αυτόν τον τρόπο καταλήγουν να απαντήσουν μόνοι τους το ερώτημα.
6-erotiseis-gia-na-skeftontai-ta-paidia-ekso-apo-to-koyti-icon12. Πώς θα μπορούσες να κάνεις το σπίτι μεγαλύτερο; / Πώς θα μπορούσες να το κάνεις αυτό με διαφορετικό τρόπο;
Όπως και με την προηγούμενη ερώτηση, τους βοηθάμε να σκεφτούν το παιχνίδι με διαφορετικό τρόπο ενθαρρύνοντας τη δημιουργικότητα. Μερικές φορές θα πουν «δεν ξέρω», όταν τους ρωτάμε αυτό. Με την ερώτηση «Νομίζεις ότι θα είναι μεγαλύτερο, αν προσθέσουμε περισσότερα μπλοκ;», τους καθοδηγείτε, αλλά τους επιτρέπετε να λάβουν την απόφαση.
6-erotiseis-gia-na-skeftontai-ta-paidia-ekso-apo-to-koyti-icon13. Τι θα συνέβαινε αν βάζαμε κίτρινο χρώμα στο κόκκινο;
Αυτές οι ερωτήσεις ενθαρρύνουν τα παιδιά να κάνουν προβλέψεις. Συνήθως μετά που δίνουν την απάντησή τους, τους ενθαρρύνουμε λέγοντας «Ας δούμε τι θα συμβεί!».
6-erotiseis-gia-na-skeftontai-ta-paidia-ekso-apo-to-koyti-icon14. Τι θα έκανες αν αυτό είχε συμβεί σε εσένα;
Κάνοντας αυτή την ερώτηση, κατά τη διάρκεια της ανάγνωσης ενός παραμυθιού με το παιδί σας, το βοηθάτε να συσχετίσει την ιστορία με πραγματικές καταστάσεις της ζωής. Ένα άλλο παράδειγμα θα ήταν «Τι θα κάνεις αν βάλω ένα κομμάτι του πάζλ εδώ;». Αυτό, επίσης, μπορεί να συμβάλει στην αντίληψη των εννοιών της αιτίας και του αποτελέσματος.
6-erotiseis-gia-na-skeftontai-ta-paidia-ekso-apo-to-koyti-icon15. Τι έκανες για να ενώσεις τις γραμμές του τρένου;
Αυτοί οι τύποι ερωτήσεων βοηθούν την κατανόηση και υπενθύμιση των γεγονότων. Είναι επίσης ένας πολύ καλός τρόπος για να τους ενθαρρύνετε να εξηγήσουν με το δικό τους τρόπο πώς το έκαναν.
6-erotiseis-gia-na-skeftontai-ta-paidia-ekso-apo-to-koyti-icon16. Τι σκέφτεσαι;
Ένας πολύ καλός τρόπος για να τους ενθαρρύνετε να μιλήσουν για τα συναισθήματά τους και να τους δείξετε πως τα συναισθήματά και οι σκέψεις τους είναι σημαντικά. Είναι επίσης ένας εξαιρετικός τρόπος για να καταλάβουν τα ενδιαφέροντα τους και να χρησιμοποιούν τις πληροφορίες αυτές ως οδηγό για να σχεδιάσουν νέες εμπειρίες μάθησης.
Προφανώς υπάρχουν ένα εκατομμύριο είδη γενικών ερωτήσεων για να κάνετε στα παιδιά σας κατά τη διάρκεια του παιχνιδιού. Αυτές που αναφέρθηκαν πιο πάνω βοηθούν κυρίως για να ξεκινήσετε αυτόν τον τρόπο σκέψης.Καλή επιτυχία!
Ελίνα Σουγλίδου
Εικαστική Ψυχοθεραπεύτρια
Πηγή    

Σχόλια