Πως να ενισχύσουν οι γονείς την αυτοεκτίμηση σε ένα παιδί 1-3 χρονών

Αποτέλεσμα εικόνας για Πως να ενισχύσουν οι γονείς την αυτοεκτίμηση σε ένα παιδί 1-3 χρονών

Η  αυτοεκτίμηση είναι η αξία που δίνουμε στον εαυτό μας
Είναι η εσωτερική αίσθηση για το πόσο αξίζουμε. Αρκετοί θα φαντάζονται ότι η αυτοεκτίμηση
αρχίζει να δημιουργείτε από την σχολική ή εφηβική ηλικία όπου οι μνήμες αλλά και η αίσθηση του εαυτού μας είναι πιο ξεκάθαρη. Σε ένα συνέδριο συμβουλευτικής γονέων για παιδιά που διοργάνωσε ο σύλλογος γονέων και κηδεμόνων, ο κύριος Στέλιος Μαντούδης, Αναπτυξιακός Εργοθεραπευτής και συνεργάτης του Πανεπιστήμιου Αθηνών, αναφέρει ότι η αυτοεκτίμηση αρχίζει να δημιουργείτε πιο πριν και από την δημιουργία του εγώ, δηλαδή πριν την περίοδο όπου το βρέφος έχει την αντίληψη του εαυτού του και εξελίσσεται σημαντικά από το πρώτο έτος μέχρι και τα τρία χρόνια. Γιατί από αυτή την ηλικία και έπειτα, το παιδί αρχίζει να διεκδικεί την ανεξαρτησία του, σε μία προσπάθεια να κάνει κάποια πράγματα από μόνο του, χωρίς την βοήθεια των γονιών του (π.χ. να ντύνεται, να τρώει). Αυτό είναι ένα πολύ σημαντικό στάδιο για την μετέπειτα πορεία του παιδιού, καθώς τώρα θα φανεί αν θα μπορέσει να αυτονομηθεί, αποκτώντας με αυτόν τον τρόπο την αυτοεκτίμηση του ή θα αισθάνεται ανασφάλεια και ντροπή σε όλη την διάρκεια της ζωής του.

Πως μπορούν οι γονείς να ενισχύσουν την αυτοεκτίμηση σε παιδιά από 1-3 χρονών

Η στάση των γονέων παίζει σημαντικό ρολό στην ενίσχυση της αυτοεκτίμησης

• Οι γονείς πρέπει να επιτρέπουν στο παιδί να πειραματίζεται και να  κάνει λάθη. Η βιωματική μάθηση είναι σημαντικότερη της λεκτικής και της καθοδήγησης μαθαίνοντας έτσι από τις αποτυχίες του να εκτιμά και να κατανοεί τις δυνάμεις του.  Εάν αυτό δεν το κάνουν και το έχουν μία ζωή «προστατευμένο», το παιδί θα αμφιβάλει για τις ικανότητες του και θα θέλει πάντα να στηρίζεται σε κάποιον άλλον, δημιουργώντας με αυτόν τον τρόπο σχέσεις εξάρτησης.

• Θα πρέπει να αφήνουν το παιδί  να κάνει όσα περισσότερα πράγματα αφορούν την υγιεινή και την αυτοεξυπηρέτηση του.

• Να το αφήνουν να αυτονομείται με διακριτική επίβλεψη όπου είναι δυνατό και εφικτό

• Να μην εκφράζουν υψηλές απαιτήσεις από το παιδί τους

• Μην το κρίνουν και το συγκρίνουν με αλλά παιδιά

Τα χαρακτηριστικά των έφηβων που είναι πιο επιτυχημένοι

Σύμφωνα με τις παραπάνω έρευνες η υψηλή αυτοεκτίμηση είναι ένα σημαντικό πλεονέκτημα για την  προσωπικότητα κάθε έφηβου. Η αυτοεκτίμηση είναι το εσωτερικό αίσθημα αξίας που νιώθουμε για τον εαυτό μας. Αρχίζει να δημιουργείται από τα πρώτα χρονιά της ζωής του κάθε παιδιού και διαμορφώνεται σε υψηλή ή χαμηλή αυτοεκτίμηση ανάλογα με την κοινωνική αλληλεπίδραση  και τις εμπειρίες ζωής του. Στην συνέχεια επηρεάζει τον τρόπο που διεκδικούμε τα δικαιώματα τόσο μέσα στην οικογένεια  και στο σχολείο όσο και στις σχέσεις με τους φίλους, τις παρέες αλλά και στις προσωπικές μας σχέσεις. Η συμπεριφορά μας καθρεφτίζει τα συναισθήματα αξίας που εμείς νιώθουμε μέσα μας. Επίσης, με την αυτοεκτίμηση καταλαβαίνουμε πόσο σημαντικοί είμαστε για τους άλλους και κατά πόσο μπορούμε να τους επηρεάσουμε στην καθημερινότητα μας.

Συμβουλή του Ειδικού  
Τα παιδιά χρειάζονται την επιβεβαίωση της αγάπης και συναισθηματική ενίσχυση. Οι γονείς θα πρέπει να καθοδηγούν τα παιδιά με άπλες ξεκάθαρες εντολές και να επιβάλλουν τους κανόνες. Επιπλέον,  να έχουν πολύ, μα πάρα πολύ υπομονή διότι η διαπαιδαγώγηση και η αυτοεκτίμηση βαδίζουν χέρι- χέρι και τις περισσότερες φόρες είναι δύσκολο να την εφαρμόσουν οι γονείς με τις πρώτες προσπάθειες. Κάθε παιδί  είναι μοναδικό και ιδιαίτερο και εάν η μητέρα αρχίσει να ανησυχεί της προτείνω να  επικοινωνήσει με κάποιο Ειδικό και να συζητήσουν μαζί ή να παρακολουθήσει ένα πρόγραμμα συμβουλευτικής για γονείς. Η τακτική συμμετοχή θα τους βοηθήσει να αντλήσουν δυνάμεις ώστε να γίνουν οι καλύτεροι γονείς.

Πηγή   mandou.gr

Σχόλια