Παιδιά στο αμάξι... Τι πρέπει και τι δεν πρέπει να γίνεται

Ο ανθρώπινος παράγοντας δηλαδή η υπερβολική ταχύτητα, η αντικανονική προσπέραση και η κατανάλωση αλκοόλ είναι από τις
πιο σημαντικές αιτίες πρόκλησης σοβαρών τροχαίων ατυχημάτων. Δεν μπορούμε να αποφύγουμε τα τροχαία ατυχήματα. Μπορούμε όμως να αποφύγουμε τα τροχαία σφάλματα, ειδικά όταν μιλάμε για τα παιδιά, ακολουθώντας τις εξής συμβουλές.
Δυστυχώς η χώρα μας είναι ουραγός στην οδική ασφάλεια στην Ευρώπη. Η κακή κατάσταση του οδικού δικτύου και η ελλιπής σηματοδότηση των δρόμων επιδεινώνουν την κατάσταση, αλλά η βασική αιτία της πρωτιάς σε θανάτους και σοβαρούς τραυματισμούς είναι ο ανθρώπινος παράγοντας. Υπερβολική ταχύτητα, αντικανονική προσπέραση και κατανάλωση αλκοόλ είναι από τις πιο σημαντικές αιτίες πρόκλησης σοβαρών τροχαίων ατυχημάτων.
Η κατάσταση είναι το ίδιο τραγική και στην ασφάλεια των παιδιών. Πάνω από 45 παιδιά έως 14 ετών χάνουν τη ζωή τους κάθε χρόνο σε τροχαία ατυχήματα στην Ελλάδα, ενώ περίπου 1000 είναι αυτά που τραυματίζονται. Δεν μπορούμε να αποφύγουμε τα τροχαία ατυχήματα. Μπορούμε όμως να αποφύγουμε τα τροχαία σφάλματα. Ειδικά όταν μιλάμε για τα παιδιά – ότι πολυτιμότερο έχουμε στη ζωή – η άγνοια των γονέων είναι εγκληματική. 

Το σίγουρο είναι ότι οι γονείς στην Ελλάδα πρέπει να αλλάξουν νοοτροπία. Είναι απαράδεκτο να βλέπουμε μωρά στις αγκαλιές γιαγιάδων μπροστά ή πίσω, παιδιά να κάθονται μπροστά με ή χωρίς ζώνη ασφαλείας, παιδιά σαν τρίτο επιβάτη σε μηχανάκια...
Πρόσφατη έρευνα του Μετσόβειου Πολυτεχνείου έδειξε πως το ποσοστό χρήσης παιδικού καθίσματος στην Ελλάδα είναι περίπου 57% όταν ο αντίστοιχος δείκτης στη Γερμανία είναι 85% και στη Σουηδία 95%. Πολλές φορές βλέπουμε στο δρόμο γονείς να κρατάνε στην αγκαλιά τους το μωρό τους ή ακόμα πιο συχνά, παιδιά στο πίσω κάθισμα να κάθονται ελεύθερα.
Σύμφωνα με τον Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας "Για τη μεταφορά παιδιών ηλικίας μικρότερης των 12 ετών με αυτοκίνητο, είναι υποχρεωτική η χρήση ειδικών μέσων συγκράτησης και προστασίας όπως καθισμάτων, ζωνών ασφαλείας κλπ". Στις περισσότερες Ευρωπαϊκές χώρες υπάρχουν νόμοι ή οδηγίες ώστε τα παιδιά να κάθονται υποχρεωτικά σε παιδικό κάθισμα μέχρι το ύψος των 135 εκ. ή σε κάποιες ακόμα και μέχρι το ύψος ύψος των 150 εκ.
Οι συμβουλές που μπορούμε να δώσουμε στους γονείς είναι οι εξής:
  • Ούτως ή άλλως πρέπει πάντα να είμαστε προσεκτικοί στην οδήγηση μας, αλλά ειδικά όταν μεταφέρουμε παιδιά στο αυτοκίνητο, πρέπει να ξεχάσουμε την επιθετικότητα στο τιμόνι.
     
  • ΠΑΝΤΑ και για την παραμικρή απόσταση δενόμαστε με τη ζώνη. Και στα μπροστινά αλλά και στα πίσω καθίσματα. Τα παιδιά λειτουργούν σαν σφουγγάρια, αντιλαμβάνονται και αφομοιώνουν ευκολότερα τις πράξεις μας παρά τα λόγια μας. Ας τους δώσουμε από την αρχή το καλύτερο παράδειγμα.
     
  • Από την πρώτη μέρα της εξόδου από το μαιευτήριο μέχρι και το ύψος των 135 εκ. το παιδί πρέπει να κάθεται δεμένο σωστά σε παιδικό κάθισμα κατάλληλο για τα κιλά του. Είναι ιδιαίτερα σημαντικό να έχει τοποθετηθεί σωστά το παιδικό κάθισμα στο αυτοκίνητο. Έρευνες σε όλο τον κόσμο δείχνουν ότι σε 7 από τις 10 περιπτώσεις διαπιστώνεται εσφαλμένη χρήση του παιδικού καθίσματος. 
     
Τα παιδικά καθίσματα χωρίζονται σε κατηγορίες με βάση τα κιλά του παιδιού. Οι βασικές κατηγορίες είναι 3:
  • Κατηγορία 0/0+: Από 0 έως 13 κιλά (από νεογέννητο έως περίπου 12 μηνών).
     
  • Κατηγορία 1: Από 9 έως 18 κιλά (από περίπου 9 μηνών έως περίπου 4 ετών).
     
  • Κατηγορία 2-3: Από 15 έως 36 κιλά (από περίπου 3,5 έως περίπου 12 ετών)
     
Υπάρχουν και καθίσματα που καλύπτουν 2 κατηγορίες (π.χ. 0-18 ή 9-36 κιλών). Συνήθως όμως αποτελούν λύσεις που κάνουν συμβιβασμό στην ασφάλεια, για να καλύψουν μεγάλο ηλικιακό εύρος στην ανάπτυξη του παιδιού, το οποίο αλλάζει μέγεθος πάρα πολύ γρήγορα (ένα παιδί 12 ετών έχει περίπου διπλάσιο ύψος από ένα 9 μηνών).
Μία γενική σύσταση είναι να εξαντλούν οι γονείς τα όρια του κάθε παιδικού καθίσματος πριν γίνει μετάβαση σε ένα της επόμενης κατηγορίας. Ειδικά κατά τη μετάβαση από την κατηγορία 0/0+ στην κατηγορία 1 είναι πολύ σημαντικό να μείνει το παιδί όσο το δυνατόν περισσότερο ανάποδα (τα καθίσματα της κατηγορίας 0/0+ είναι υποχρεωτικά τοποθετημένα ανάποδα). Στη Σουηδία, το 98% των παιδιών παραμένουν σε παιδικό κάθισμα που είναι στραμμένο ανάποδα στη φορά κίνησης του αυτοκινήτου μέχρι 4 ετών. Γιατί; Δείτε το παρακάτω βίντεο και θα καταλάβετε.
Τέλος, κρατήστε στο μυαλό σας κάτι εξαιρετικά σημαντικό. Εκτός από την ασφάλεια του παιδιού σας σε περίπτωση ατυχήματος, η πειθαρχία που θα εμφυσήσετε στο παιδί σας ακολουθώντας όλες τις παραπάνω συμβουλές, θα το ακολουθούν σε όλη του τη ζωή. Είναι πολύ πιο εύκολο να πείσεις ένα παιδί να κάνει το σωστό από μωρό παρά να ασχοληθείς με αυτό σε μεγαλύτερη ηλικία!
Και κάτι ακόμα, είναι καλό να θυμόμαστε ότι τα παιδιά βλέπουν και κάνουν ό,τι κι εμείς, οι γονείς τους. Ας προσπαθήσουμε λοιπόν να είμαστε μια θετική επιρροή στη ζωή τους.
Leximathia.gr

Σχόλια