8 απαιτήσεις που έχουν οι γονείς από τα παιδιά τους και δεν είναι ρεαλιστικές



Η ανατροφή των παιδιών δεν είναι εύκολη υπόθεση. Απαιτεί μεγάλη και συνεχή προσπάθεια από τους γονείς .
Σε αυτό το διαρκή αγώνα τα λάθη είναι μέσα στο πρόγραμμα. Πώς θα μπορούσε άλλωστε να συμβαίνει το αντίθετο;
Ωστόσο, πολλοί γονείς στην προσπάθειά τους να μεγαλώσουν τα παιδιά τους σωστά,
σύμφωνα με το δικό τους κώδικα ηθικής, έχουν υπερβολικές απαιτήσεις που λειτουργούν ως θηλιά στο λαιμό του παιδιού. Ποιες είναι αυτές;

1. Να έχουν πάντα καλή διάθεση
Έχουν δικαίωμα και τα παιδιά να μην έχουν όρεξη ή διάθεση για αστεία ή για παιχνίδι. Ακόμα και αν θεωρούμε υπερβολικό για την ηλικία τους να είναι μέσα στα νεύρα ή να επιλέγουν την απομόνωση στο δωμάτιό τους, πρέπει να θυμόμαστε ότι δικαιούνται και αυτά να έχουν άσχημη διάθεση ή να έχουν ξυπνήσει στραβά.
2. Να είναι άριστοι μαθητές στο σχολείο
Η επιθυμία του κάθε γονιού είναι να προοδεύσει το παιδί του. Για αυτό και δίνει ιδιαίτερη βαρύτητα στην μόρφωση του. Η πραγματικότητα, όμως είναι ότι δεν έχουν όλα τα παιδιά την ίδια αγάπη για το διάβασμα ή την ίδια κλίση. Προσπαθείστε λοιπόν να κάνετε το παιδί σας να αγαπήσει τη γνώση, και άμα πραγματικά το θέλει, θα πάρει μόνο του το δρόμο του.
3. Να μην κάνουν ζημιές
Οι γονείς θυμώνουν κάθε φορά που γίνεται μία ζημιά –μικρή ή μεγάλη- και υπαίτια είναι τα παιδιά . Όμως ποιος δεν κάνει ζημιές; Μπορούμε εμείς ως γονείς να πούμε ότι τα κάνουμε όλα τέλεια; Οπότε καλό είναι να χαλαρώσουμε λίγο στο θέμα αυτό.

4. Να δείχνουν ευγνωμοσύνη για αυτά που τους προσφέρουμε
Δίνουμε τόσα πολλά στα παιδιά μας αλλά δεν σημαίνει ότι πρέπει να μας ευγνωμονούν καθημερινά. Η αναγνώριση και η εκτίμηση των παιδιών προς τους γονείς δεν υπαγορεύεται αλλά κερδίζεται.

5. Να μην παίρνουν από εμάς το «κακό παράδειγμα»
Τα παιδιά βλέπουν και υιοθετούν τη συμπεριφορά μας. Όταν φωνάζουμε ο ένας στον άλλον ή βρίζουμε στον δρόμο, τα παιδιά θα κάνουν το ίδιο. Οπότε είμαστε οι μόνοι υπεύθυνοι για την...ανάρμοστη συμπεριφορά τους.

6. Να μην προσπαθούν να τη «βγάζουν πάντοτε καθαρή»
Εάν πιάσουμε το παιδί μας να προσπαθεί να μας πει ψέματα για κάτι που έκανε λάθος, το σωστό είναι να του εξηγήσουμε γιατί είναι λάθος να λέει κανείς ψέματα. Και πάλι εμείς καλούμαστε να δώσουμε το καλό παράδειγμα.

7. Να συγχωρούν πάντοτε
Δεν μπορούν τα παιδιά να είναι πρόθυμα να συγχωρούν τα πάντα. Σε αρκετές δε περιπτώσεις θέλουν το χρόνο τους. Είναι σημαντικό να διατηρήσουμε την ψυχραιμία μας και να μην πιέζουμε τις καταστάσεις.

8. Να κάνουν ότι λέμε και όχι ότι κάνουμε
Τα παιδιά μαθαίνουν περισσότερα από όσα κάνουμε παρά από αυτά που λέμε. Πρέπει να αφήσουμε τα παιδιά να είναι παιδιά και όχι ρομπότ. Θα κάνουν και λάθη, είναι μέσα στη ζωή. Η δουλειά μας είναι να τους καθοδηγήσουμε σωστά και να τους διαβεβαιώσουμε ότι εμείς είμαστε εκεί για ότι μας χρειαστούν.

Πηγή   mothersblog.gr

Σχόλια