Πως να μεγαλώσετε ένα κορίτσι που σέβεται τον εαυτό του


Η εμπιστοσύνη στον εαυτό μας, η αυτοεκτίμηση  και ο αυτοσεβασμός είναι αρετές που χρειάζονται χρόνο και επιμονή για να αποκτηθούν. Για τα περισσότερα κορίτσια (και συνεπώς για πολλές από εμάς) ο δρόμος που οδηγεί στην αγάπη και το σεβασμό για το μυαλό και το σώμα μας είναι μακρύς και δύσκολος. Η σωστή καθοδήγηση από τους γονείς  αποτελεί το κλειδί για τη δημιουργία μιας ισορροπημένης και πολύπλευρης προσωπικότητας και το πρώτο τείχος προστασίας απέναντι σε μια κοινωνία που θέλει το γυναικείο πρότυπο εξαρτημένο από τον άνδρα και προσαρμοσμένο στα γούστα του.

Ο ρόλος και των δύο γονιών είναι καθοριστικός για τη διαμόρφωση μιας υγιούς και απαλλαγμένη από υπερβολικές ανασφάλειες γυναίκας. Οι παρακάτω συμβουλές
στοχεύουν στην ανατροφή ευτυχισμένων, ικανών και χαμογελαστών κοριτσιών που δεν φοβούνται να αγαπούν τον εαυτό τους και να σέβονται τις επιθυμίες τους.

Αποδεχτείτε το σώμα σας


Η επιρροή που ασκεί μια μητέρα στην κόρη είναι πολύ μεγάλη. Αν εσείς δεν είστε ικανοποιημένη από την εμφάνισή σας και δεν έχετε αποδεχθεί τις ατέλειές σας, τότε το πιθανότερο είναι αυτή η έλλειψη αυτοπεποίθησης να κληροδοτηθεί στο κοριτσάκι σας. Αποφύγετε δηλώσεις του τύπου «είμαι χοντρή, δεν μου πηγαίνει τίποτα», μην κάνετε αποδοκιμαστικές γκριμάτσες όταν κοιτάζεστε στον καθρέφτη και γενικά μην υποτιμάτε και κακοχαρακτηρίζετε τον εαυτό σας σε κάθε ευκαιρία.

Αντίθετα, χαρίστε στην κόρη σας το θετικό πρότυπο μιας γυναίκας που αγαπάει και φροντίζει τον εαυτό της χωρίς να δίνει υπερβολική σημασία στην εμφάνισή της και στη γνώμη των άλλων γι’ αυτή.

Το σύνδρομο της πριγκίπισσας


Σε αυτή την περίπτωση ο ρόλος του μπαμπά συνήθως είναι πιο καθοριστικός. Η αντιμετώπιση της κόρης σαν ένα μικρό και εύθραυστο άνθρωπο που χρίζει προστασίας και είναι αβοήθητος θα έχει αντίκτυπο στον τρόπο που θα αντιμετωπίζει αργότερα τον εαυτό της. Το αποτέλεσμα θα είναι να ψάχνει τον άντρα προστάτη που θα τη «σώσει» από τις δύσκολες καταστάσεις, αντί να στηρίζεται στις δικές της δυνάμεις και να λύνει μόνη τα προβλήματά της.

Μη γίνεστε υπερπροστατευτική


Ενθαρρύνετε τη μικρή σας να παίρνει αποφάσεις, να δοκιμάζει καινούρια πράγματα και να τεστάρει τις αντοχές της ακόμα και όταν δεν συμφωνείτε με τις επιλογές της ή φοβάστε ότι θα αποτύχει και θα απογοητευτεί. Επιτρέψτε της να μάθει από τα λάθη που κάνει και μην αποδοκιμάζετε τις προσπάθειες της, ακόμη κι αν αποδεικνύονται ατελέσφορες. Επιβραβεύστε την προσπάθεια ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα και αντισταθείτε στον πειρασμό να κατευθύνετε τις επιλογές της σύμφωνα με το τι θεωρείτε εσείς καλύτερο για αυτή.


"Δεν υπάρχει δεν μπορώ…"


Μελέτες έδειξαν πως τα κορίτσια που δεν «ρισκάρουν» έχουν χαμηλή αυτοπεποίθηση. Παροτρύνετε τη κόρη σας να ξεπερνάει τους φόβους της κάνοντας μικρά βήματα κάθε φορά. Αν για παράδειγμα φοβάται να κάνει ποδήλατο σε μια απότομη κατηφόρα, υποδείξτε της μία με μικρότερη κλίση, ώστε σταδιακά να νικήσει το φόβο της και να νιώσει σίγουρη για τον εαυτό της!

Μυήστε την στον αθλητισμό


Βοηθήστε την κόρη σας να αγαπήσει το σώμα της όχι μόνο για την ομορφιά του αλλά και για τη φυσική του δύναμη. Σχετικές έρευνες έχουν δείξει ότι κορίτσια που ασχολούνται με ομαδικά σπορ έχουν αυξημένη αυτοπεποίθηση, αφού αναζητούν την αναγνώριση και την αποδοχή πρώτα από την ομάδα τους (δηλαδή, άλλα κορίτσια) και όχι από τα αγόρια.

Διευρύνετε τα ενδιαφέροντά της


Μη δίνετε σημασία μόνο στο σχολείο. Αφήστε τη να βρει το πάθος της, να θέσει στόχους και να ξεπεράσει τα όριά της. Με αυτόν τον τρόπο θα φτιάξει το δικό της σύστημα αξιών και θα αποφευχθεί ο κίνδυνος να ασχολείται μόνο με την εξωτερική της εμφάνιση. Δραστηριότητες ή χόμπι όλων των ειδών είναι κατάλληλα για αυτό το σκοπό, αφού θα της δώσουν τη δυνατότητα να γνωρίσει τον εαυτό της και να χτίσει την προσωπικότητά της.

Απομυθοποιήστε τα πρότυπα των γυναικών και των σχέσεων που προβάλλονται στα μέσα


Στην πραγματική ζωή οι αληθινές γυναίκες δεν είναι μοντέλα και οι σχέσεις σίγουρα δεν είναι βγαλμένες από παραμύθι. Εσείς είστε αρκετά μεγάλη για να το ξέρετε αυτό, αλλά για την κόρη σας δεν είναι αυτονόητο. Εκμεταλλευτείτε τις διαφημίσεις, κάποιο περιοδικό ή εκπομπή για να συζητήσετε μαζί της. Εξηγήστε της πως τα πρότυπα ομορφιάς διαμορφώνονται για εμπορικούς σκοπούς και ότι αλλάζουν ανά περιόδους όπως ακριβώς οι μόδες στα ρούχα. Με τον ίδιο τρόπο, ανοίξτε μια αντίστοιχη συζήτηση για τις σχέσεις των ανθρώπων και επισημάνετε τη σημασία του αλληλοσεβασμού και της αγάπης.

Αγαπήστε την άνευ όρων!


Όπως πάντα η αγάπη είναι ό,τι πολυτιμότερο μπορείτε να προσφέρετε στο παιδί σας. Η άνευ όρων αποδοχή, η επιβράβευση για τα μικρά και τα μεγάλα, η συμπαράσταση στις αποτυχίες, η κατανόηση στις δύσκολες στιγμές, η πίστη στις δυνατότητες της όταν ακόμα και η ίδια δεν πιστεύει στον εαυτό της είναι δώρα ανεκτίμητα που μόνο ένας γονιός μπορεί να κάνει. Αγαπήστε το κοριτσάκι σας και αυτό θα αγαπήσει τον εαυτό του!

Αλεξάνδρα Αλεξοπούλου
Πηγή    mama365.gr




Σχόλια